icon

Wet DBA in de ijskast: wat nu?

Het nieuws zal u niet zijn ontgaan: de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA – we schreven er recent nog over) gaat “in de ijskast”. Er is een grote achterstand bij de Belastingdienst bij het beoordelen van contracten, en de minister heeft aangekondigd dat hij heel 2017 niet zal gaan handhaven. Goed nieuws?

Nou, nee. In een tijd waarin marktpartijen (en dan met name de werk-/opdrachtgevers) zoeken naar zekerheid over flexibiliteit zijn de zaken er niet duidelijker op geworden. De VAR had zo zijn beperkingen, maar een onmiskenbaar voordeel ervan was dat de aanwezigheid van een VAR niet alleen fiscale zekerheid bood, maar ook een zekere reflexwerking had naar de civielrechtelijke verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer; als de opdrachtnemer een VAR had, was de kans groter dat de rechter ook voor die verhouding oordeelde dat geen sprake was van een dienstverband. Dat die zekerheid niet absoluut was bleek onder meer uit de uitspraken rond de postbezorgers; toch kon in de regel er wel van worden uitgegaan dat als een relatie fiscaal gezien geen dienstverband was, dit civielrechtelijk ook niet zo was.

Met het “in de ijskast zetten” van de wet DBA spreekt de minister uit dat de fiscale toets van een relatie voorlopig niet zal worden uitgevoerd – althans dat daar geen consequenties aan worden verbonden, dit tenzij al te uitdrukkelijk “vals wordt gespeeld”. We moeten er dus van uit gaan dat relaties voorlopig niet (meer) door de Belastingdienst worden beoordeeld, maar dat daarmee niet is uitgesloten dat een opdrachtgever toch een naheffing of een boete krijgt. En de reflexwerking van de fiscale zekerheid op de civielrechtelijke situatie is dus al helemaal weg – die was met de wet DBA uiteraard al een stuk minder, maar die zekerheid lijkt alleen maar verder weg.

Hoe hierop te reageren? Ik denk dat we zullen zien dat bedrijven die in grote mate van ZZP’ers gebruik maken hun toevlucht (nog) meer zullen nemen tot uitzendbureaus en payrolling, zeker nu de grens tussen die laatste twee lijkt te vervagen (overigens: ik heb er twijfels over of dat zo is, maar dat terzijde). Verder is van belang te blijven onderkennen dat een overeenkomst echt niet als arbeidsovereenkomst hoeft te worden gekwalificeerd, als ook maar duidelijk is dat het geen arbeidsovereenkomst is. Dat is niet alleen een kwestie van een deugdelijk contract, maar ook van een vlag die de lading dekt: praktijk en contract moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Wij helpen u graag met beide aspecten.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wet DBA in de ijskast: wat nu?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief