icon

Een eenmanszaak of BV?

Bij de start van een onderneming bestaat de keuze uit diverse rechtsvormen. Voor een eenmansondernemer geldt dat hij veelal kiest voor een eenmanszaak of een BV. Maar welke keuze is dan het beste?

Het verschil tussen een eenmanszaak en BV is in belangrijke mate gelegen in de beperking van de aansprakelijkheid. De enig aandeelhouder-bestuurder is niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV. Privé-schuldeisers van de enig aandeelhouder-bestuurder kunnen zich ook niet verhalen op het vermogen van de BV. De BV biedt de ondernemer in principe een veilige haven om zijn onderneming te drijven zonder het risico op persoonlijke aansprakelijkheden of claims van privé-schuldeisers. Daar komt bij dat sinds de invoering van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht op 1 oktober 2012 geen minimumkapitaal van EUR 18.000,- meer vereist is voor de oprichting van een BV.

Maar precies ook daar zit het probleem. De wet kent een aantal anti-misbruikbepalingen die bestuurder van een BV bij overtreding straft met persoonlijke aansprakelijkheid. Ook wordt bij bancaire financiering van de BV de beperking van de aansprakelijkheid van de enig aandeelhouder-bestuurder in de regel doorbroken. En de oprichting van een BV vereist nog immer een gang naar de notaris voor het opmaken van een notariële akte.

Volgens de cijfers van het CBS kent Nederland in 2016 bijna één miljoen eenmanszaken, ZZP’ers daarbij inbegrepen, tegen ruim driehonderdduizend BV’s. De eenmanszaak is veruit favoriet in de praktijk. De BV lijkt aantrekkelijk vanwege de beperking van de aansprakelijkheid, maar de anti-misbruikwetgeving, gebruik in de bancaire financieringspraktijk en de vereiste notariële akte doen dat voordeel te niet. Bovendien ontbreekt in de eenmanszaak de dubbele fiscale heffing. De cijfers liegen er niet om. De praktijk kiest voor een eenmanszaak.


Adiba Bouichi is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Een eenmanszaak of BV?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief