Praktijkgebieden: Huurrecht
Eerder schreven wij al over de risico's die verbonden zijn aan het verhuren van een woning via Airbnb.
Als een huurder de woning via Airbnb onderverhuurt kan dit wanprestatie opleveren jegens de hoofdverhuurder, en kan dit leiden tot ontruiming en contractuele boetes.
Een ander risico is dat ook gemeenten handhavend kunnen optreden indien niet aan bestuursrechtelijke regelgeving wordt voldaan (bijvoorbeeld indien de woning in feite als een illegaal hotel wordt gebruikt).
Een recente ontwikkeling is dat Airbnb nu ook inmiddels zelf optreedt tegen verhuurders die via Airbnb trachten om hun woning feitelijk als illegaal hotel te gebruiken, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Airbnb verwijdert namelijk sinds enige tijd advertenties uit hun database waarvan Airbnb van mening is dat deze niet de 'authentieke reiservaringen' bieden die gebruikers van Airbnb (mogen) verwachten. De Volkskrant schrijft dat het volgens een woordvoerder van gemeente Amsterdam gaat het om appartementen die 'in de ogen van Airbnb overduidelijk fungeren als illegaal hotel'. Of Airbnb dit altijd op terechte gronden doet is de vraag; diverse verhuurders zijn het in ieder geval niet eens met de schrapping zo blijkt uit voormeld artikel.
De Gemeente Amsterdam stelt niets te maken te hebben met deze nieuwe aanpak van Airbnb, maar geeft aan dit wel een positieve ontwikkeling te vinden. Eerder besloot Airbnb overigens ook al tot genoegen van de Gemeente Amsterdam om zelf namens de verhuurders in Amsterdam de toeristenbelasting bij de hurende toeristen te innen, en deze af te dragen aan de Gemeente Amsterdam. Andere gemeenten (Den Haag, Rotterdam, Utrecht) zijn reeds enige tijd met Airbnb in gesprek om eenzelfde constructie ook daar in te voeren.
Het wordt de Airbnb-verhuurder aldus van diverse kanten moeilijk gemaakt om Airbnb voor ongeoorloofde doeleinden te gebruiken, en de gevolgen van een ontdekt ongeoorloofd gebruik kunnen voor de Airbnb-verhuurder aanzienlijk zijn. We raden een potentiele Airbnb-verhuurder dan ook aan om eerst juridisch advies in te winnen, alvorens wordt besloten tot het verhuren van de woning via Airbnb.
Christopher Seine is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.