Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Alle grote veranderingen in het arbeidsrecht zijn dit jaar al met de invoering van de WWZ doorgevoerd.Toch zal 2016 nog voor de nodige veranderingen zorgen.Een overzicht.
•· De maximale transitievergoeding (de wettelijk ontslagvergoeding) wordt verhoogd van € 75.000,- naar € 76.000,- of maximaal een jaarsalaris.
•· De maximale duur van de WW-uitkering wordt vanaf 2016 geleidelijk verkort van 38 maanden naar 24 maanden in 2019. Tegelijkertijd wordt de opbouw van WW-rechten beperkt. Een werknemer bouwt in de eerste 10 jaar van zijn loopbaan per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op en daarna een halve maand per gewerkt jaar. Ten slotte wordt na een half jaar WW-uitkering alle arbeid als passend gezien, ongeacht iemands opleidingsniveau.
•· De AOW leeftijd blijft stijgen. Daarnaast wordt het per 2016 voor werkgevers aantrekkelijker om AOW-gerechtigden in dienst te hebben. De loondoorbetalingstermijn tijdens ziekte is nu voor elke werknemer twee jaar. Vanaf 2016 hoeft de werkgever het loon van een zieke AOW-gerechtigde werknemers maximaal 13 weken door te betalen.
•· Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die zijn aangegaan na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd kunnen vaker worden verlengd voor bepaalde tijd dan voor jongere werknemers (maximaal 3 contracten in maximaal 2 jaar). De werkgever mag met een AOW-gerechtigde maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar sluiten.
•· De werkgever is niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW-gerechtigde werknemer tot aanpassing van zijn arbeidsduur.
•· Voor alle andere werknemers wordt het juist makkelijker om aanpassing van de arbeidsduur te vragen. Thans kunnen werknemers pas na een jaar dienstverband vragen om werktijdaanpassing. Per 2016 kan dat al na een half jaar.
•· Nieuw in 2016 is bovendien dat wettelijk is vastgelegd dat een werknemer een verzoek kan doen om zijn werk ergens anders uit te voeren, bijvoorbeeld vanuit huis. De werkgever mag dat verzoek alleen weigeren indien het niet veilig is of de gewenste werkplek niet geschikt is voor het werk, het problemen geeft met het werkrooster of het werk echt niet ergens anders kan worden gedaan.
•· De loonstrook moet duidelijk zijn en alle bedragen moeten zijn toegelicht. In 2016 zal de arbeidsinspectie werkgevers hier op controleren en bij geconstateerde tekortkomingen boetes opleggen.
•· Vanaf 2016 mag het minimumloon niet meer contant worden betaald, maar moet het worden overgemaakt naar een bankrekening. Wat een werknemer meer dan het minimumloon verdient, mag de werkgever wel contant betalen.
Wieringa wenst u een zorgeloos en succesvol 2016!
Volg desgewenst voor meer details deze link naar de informatiesite van de Rijksoverheid.:
Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.