Praktijkgebieden: Omgevingsrecht
Op donderdag 14 januari 2016 organiseert Wieringa advocaten samen met SAB een kennismiddag, waarvoor wij u graag uitnodigen.
Het thema van deze kennismiddag is “de Omgevingswet in de praktijk”.Het voornemen is om vijftien bestaande wetten, waaronder de Waterwet, de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening, te bundelen in één nieuwe Omgevingswet. De bedoeling is dat dit leidt tot minder regels en onderzoekslasten, terwijl besluitvorming over projecten en activiteiten sneller en beter wordt. Ook moet de wet beter aansluiten bij Europese regelgeving en moet er meer ruimte komen voor particulier initiatief.
In 2013 organiseerde Wieringa Advocaten al een aantal ontbijtsessies over de Omgevingswet. Inmiddels is er meer duidelijkheid: op 1 juli 2015 heeft de Tweede Kamer met ruime meerderheid ingestemd met de Omgevingswet en het (door amendementen gewijzigde) wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. De pre-consultatieversie van de op dit moment in ontwikkeling zijnde AMvB's is tevens bekend, waardoor de wet dus steeds duidelijker vormen aanneemt. Tijd voor een update!
Tijdens onze kennismiddag wordt stilgestaan bij de gevolgen van de komst van de Omgevingswet voor de dagelijkse RO-praktijk. Wat verandert er in de praktijk van structuurvisies en bestemmingsplannen maken? Hoe kan een omgevingsplan eruit zien en welke voordelen biedt dat plan ten opzichte van de huidige praktijk? Zorgt de wet inderdaad voor verlichting in procedures en onderzoeksverplichting? En wat betekent de Omgevingswet voor de rol van de ambtenaar? Welke mogelijkheden biedt de Crisis- en herstelwet nu al om te kunnen anticiperen op de Omgevingswet? Welke voorbeelden en ervaringen worden in de praktijk al opgedaan met de Omgevingswet?
Uiteraard bieden wij op deze middag de mogelijkheid voor discussie met onze sprekers.
Na deze kennismiddag heeft u een goed beeld van de inhoud van de Omgevingswet en de gevolgen voor de ruimtelijke ordeningspraktijk van de toekomst. Tevens krijgt u inzicht in de wijze waarop in de gemeentelijke praktijk wordt geanticipeerd op de komst van de Omgevingswet, aan de hand van ervaringen van de gemeente Arnhem.
De sprekersMevrouw Claudia Koenen, Wieringa AdvocatenClaudia Koenen werkt als advocaat in de sectie overheid en omgevingsrecht van Wieringa Advocaten. Daarvoor werkte zij als jurist bij verschillende gemeenten op het terrein van het ruimtelijk bestuursrecht, omgevingsrecht en grondzaken. In haar huidige praktijk adviseert en procedeert Claudia over het omgevingsrecht en bestemmingsplannen waarbij zij optreedt voor onder meer gemeenten en overige (semi)overheden, projectontwikkelaars en belangengroeperingen.
Mevrouw Mariël Gerritsen, SABMariël Gerritsen is als senior-planoloog en -projectleider bij SAB betrokken bij diverse grote en complexe gebiedsontwikkelingen. Als adviseur van met name overheden en grote private partijen is ze betrokken bij onder meer bestemmingsplannen en exploitatieplannen voor ruimtelijke ontwikkelingen in het stedelijk gebied. In lopende projecten adviseert ze over en anticipeert ze met enige regelmaat op de komst van de Omgevingswet.De heer Thor Smits, gemeente ArnhemThor Smits is ontwikkelmanager bij de gemeente Arnhem. Thor is betrokken bij de implementatie van de Omgevingswet in de gemeentelijke organisatie.Voor wie?Deze bijeenkomst is onder meer bedoeld voor medewerkers van gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, aannemersbedrijven, woningcorporaties.Locatie:De bijeenkomst op donderdag 14 januari 2016 vindt plaats in het kantoor van SAB, Jacob Bontiusplaats 9 (INIT, unit 331b) te Amsterdam. Na aanmelding ontvangt u een routebeschrijving en verdere informatie over de middag.AanmeldenAanmelden voor deze kennismiddag in Amsterdam kan tot uiterlijk 7 januari 2016 via e-mail info@sab.nl.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel is het aantal personen dat de bijeenkomst kan bijwonen, beperkt tot 2 per organisatie. Daarnaast is het totale aantal deelnemers per locatie beperkt tot 60 personen.
Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied omgevingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.