Praktijkgebieden:
Wieringa, zoals bekend gevestigd op het IJdok, begroet het varend erfgoed tijdens de SAIL-In Parade op woensdag 19 augustus 2015.
Het IJ in Amsterdam biedt met het decor van de internationale Tall Ships plaats aan een van de grootste publieksevenementen van Nederland. Sinds 1975 is SAIL uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa. Elke vijf jaar varen ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven. Van 19 t/m 23 augustus 2015 wordt SAIL voor de negende keer georganiseerd.
De SAIL-IN Parade vormt traditiegetrouw de aftrap voor SAIL Amsterdam. Ruim 50 Tall Ships, waaronder 13 primeurs, 5 Nederlandse marineschepen, 11 Marine-opleidingsschepen uit 11 verschillende landen, 8 replica's en honderden boten van het varend erfgoed varen in colonne vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. De crews begroeten vanaf hun posities in de masten en op de ra's het publiek en de stad Amsterdam begroet de schepen met saluutschoten. Een waar spektakel om van dichtbij mee te maken. Voor een impressie bekijk deze video.
Overigens verloopt een dergelijke parade van honderden boten niet altijd vlekkeloos. Tot drie jaar na afloop van de SAIL-parade van 2010 hebben enkele booteigenaren nog tegen elkaar geprocedeerd over de schade die zou zijn veroorzaakt door een aanvaring met een aan lager wal geraakt groot schip (met een zij-oppervlak van 200 m2 en een mast van 100 meter hoog). Ook al hielden de betrokken kapiteins zich grotendeels aan de specifieke regels die golden tijdens het evenement, van goed zeemanschap was niet altijd sprake, zo blijkt uit de uitspraak. van de rechtbank Rotterdam uit augustus 2013.
Zo'n groot schip is erg zijwindgevoelig. Gezien de destijds waaiende, bij vlagen krachtige, zuidwestelijke wind was de kans op aanvaringen met zich aan de noordwal bevindende schepen in 2010 dan ook groot. Doordat het grote schip aan lager wal was geraakt ontstond een aaneenschakeling van onveilige situaties. Die waren, aldus de rechtbank:“ieder voor zich te voorkomen […] geweest als de kapitein van [het grote schip], de beperkte manoeuvreerbaarheid van zijn schip kennende, tijdig en adequaat had ingespeeld op de heersende weersomstandigheden en de drukte op het vaarwater door – toen het nog kon – meer het midden van het vaarwater op te zoeken.“Maar deze kapitein trof niet alle blaam: onder andere doordat een ander betrokken schip stevig (en tegen de regels) in de weg lag, kon hij niet ideaal manoeuvreren. De rechter verdeelde de schuld in deze zaak dan ook in de verhouding 70 (voor het grote schip) – 20 – en 10.
Of zich dit jaar soortgelijke taferelen zullen voordoen is afwachten. De wind lijkt (bij het schrijven van dit artikel) in ieder geval een stuk gunstiger: West tot Noordwest, kracht 2 à 3. Naar de noordwal geblazen worden zit er dus in ieder geval niet in. Vanuit ons kantoor zullen wij de zaak niettemin scherp in de gaten houden. Maar dan toch vooral vanwege het te verwachten indrukwekkende schouwspel.
Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.