icon

Toch vuurwerk in een gedeelte van Hilversum

Op 19 december 2014 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland een uitspraak gedaan over een besluit van het college van burgemeester en wethouders tot aanwijzing van een gebied in het centrum van Hilversum waar tijdens oud en nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Tegen dit besluit is door een aantal personen, waaronder een verkoper van vuurwerk, bezwaar gemaakt en een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend. Een van de vragen die de voorzieningenrechter in een dergelijke procedure ambtshalve moet beantwoorden is of het college van burgemeester en wethouders bevoegd was om dit besluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders baseerde zijn bevoegdheid op artikel 2.7.3 van de Algemene plaatselijke verordening Hilversum 2010 (Apv). De voorzieningenrechter constateert dat dit artikel is opgenomen in het hoofdstuk met als titel “Openbare Orde”. De bewaking van de openbare orde is volgens de voorzieningenrechter in de Gemeentewet expliciet opgedragen aan de burgemeester. In de Gemeentewet noch een andere wet is deze taak opgedragen aan het college van burgemeester en wethouders (dit is een ander bestuursorgaan dan alleen de burgemeester).

De in artikel 2.7.3 Apv opgelegde taak is dus ten onrechte opgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Daarom is dit artikel naar het oordeel van de voorzieningenrechter onverbindend en moet het aanwijzingsbesluit, welke is gebaseerd op artikel 2.7.3 Apv, worden geschorst.


Bob van de Boom is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Toch vuurwerk in een gedeelte van Hilversum

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief