icon

Rechter laat bestuurlijke boete voor illegaal hotel in stand

De eerste uitspraak over het opleggen van een bestuurlijke boete voor een illegaal hotel in Amsterdam is een feit. Op 20 mei 2014 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum in dit geval terecht twee bestuurlijke boetes van in totaal € 24.000,- aan de eigenaar had opgelegd wegens overtreding van de huisvestingsregels door de woningen aan toeristen te verhuren (zie verder onze blogs van 23 augustus 2013 en 7 juni 2012).

Het gaat hier om een eigenaar van een pand aan de Warmoesstraat die zijn bovenwoningen aan toeristen had verhuurd. Dat deed hij niet rechtstreeks, daar schakelde hij een bemiddelingsbureau voor in. Door toezichthouders zijn er tijdens een inspectie in het pand zestien slaapplaatsen en drie toeristen aangetroffen. Als verklaring voor de toeristische verhuur is afgegeven dat het pand anders niet rendabel te exploiteren is.

Uit de uitspraak blijkt dat de eigenaar ruiterlijk heeft toegegeven dat hij de huisvestingsregels heeft overtreden door onomwonden te verklaren dat hij de woningen hotelmatig aan toeristen heeft verhuurd. Het zijn de eigen verklaring van de eigenaar en de aangetroffen slaapplaatsen en toeristen in het pand die hem de das hebben omgedaan. De eigenaar voert vervolgens nog één (boeteverlagende) omstandigheid aan: de eigenaar zegt geen schuld aan de overtreding te hebben (geen boete zonder schuld) en dat de hoogte van de boete daarom niet passend en geboden is omdat het pand anders niet te betalen is. Maar de rechter maakt hier korte metten mee en matigt de boetes niet. In dit oordeel kan ik de rechtbank wel volgen; de enkele stelling dat de woningen niet rendabel te verhuren zouden zijn, kan geen excuus zijn om dan maar de wet te mogen overtreden. Dan zou het einde zoek zijn.

Enigszins teleurstellend vind ik de casus toch wel. Veel argumenten zijn onbenut gebleven. Een algemene lijn valt uit de uitspraak nog niet op te maken (behalve dan dat de overtreder beter niet de feiten en overtreding kan erkennen en een onrendabele exploitatie geen excuus geeft voor het overtreden van de wet). Het is wachten op volgende uitspraken, die er ongetwijfeld binnen afzienbare tijd zullen gaan komen.

U kunt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam hier downloaden (PDF).


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Rechter laat bestuurlijke boete voor illegaal hotel in stand

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief