icon

Geen korte broek? Dan maar een rok

Bijna zeven jaar geleden (in de zomer van 2006) schreef ik een stukje over de vraag wanneer het te warm was om te werken, en wat te doen met kledingvoorschriften. Weinig onderwerpen lijken minder toepasselijk in de kou die we nu ervaren, maar ik moest er aan denken toen ik dit bericht las (het filmpje op de link is de moeite waard).

In Zweden – waar het op het moment behoorlijk warm is, ik kom er toevallig net vandaan – hebben treinmachinisten last van de hitte, die in hun treinen nogal schijnt op te lopen, tot boven de 30 graden. De broeken van hun uniform zijn dik en warm, en de voorschriften staan een korte broek niet toe: alleen een lange broek of een rok zijn toegestaan. En dus besloot een aantal mannelijke machinisten om dan maar een rok aan te trekken.

Een woordvoerder van de vervoersmaatschappij gaf aan dat het bedrijf er geen moeite mee had dat de mannen een rok droegen. De voorschriften stonden garant voor een representatief uiterlijk, er stond (inderdaad) niet in dat alleen vrouwen een rok mochten dragen, en om dat nu aan de mannen te verbieden zou naar het oordeel van de directie discriminatie zijn.

Zou het inderdaad discriminerend zijn om mannen te verbieden een rok te dragen? Ik vraag me dat af. De Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen gaat met name over gelijke arbeidsvoorwaar­den, en je kunt je afvragen of kledingvoorschriften arbeidsvoorwaarden zijn. Ik denk het op zich wel, maar de instructie dat het dragen van vrouwenkleding aan vrouwen is voorbehouden zal denk ik de toets der kritiek wel kunnen doorstaan; het doel van het bedrijf bij de kledingvoorschriften is een net representatief uiterlijk, en je kunt je afvragen of met dat (op zich geoorloofde doel) verenigbaar is dat mannen een rok dragen. De zaak waar ik in 2006 aan refereerde draaide ook om gelijke behandeling; de uitkomst daar was dat voor al het personeel alleen de lange broek als kledingstuk werd aanvaard.

Hoe dat in Zweden loopt moeten we afwachten. De woordvoerder hintte dat de kledingvoorschriften opnieuw tegen het licht zullen worden gehouden, en dan zal het toch wel afgelopen zijn met de pret, denk ik. Lange broeken van een dunnere stof lijken een voor de hand liggende oplossing – dat of koeling in de trein. Wij kunnen voorlopig alleen maar duimen dat we vóór het herfst wordt ook zo'n probleem krijgen.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Geen korte broek? Dan maar een rok

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief