icon

Verhuizing: verhuizen werknemers zomaar mee?

Het zal u niet zijn ontgaan: morgen gaan wij met ons kantoor verhuizen. Dat heeft de nodige consequenties, waaronder voor het personeel: die zijn in dienst getreden bij een bedrijf aan Herengracht, en straks werken ze aan het IJ. Dat betekent dat een belangrijk onderdeel van het werk verandert. Kan dat zomaar? Normaal gesproken kan een werkgever de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig wijzigen, behalve onder (vrij strenge) voorwaarden.

Bij een bedrijfsverplaatsing speelt dat minder. Ja, het is een (soms best ingrijpende) verandering voor de werknemer, maar – anders dan bij veel andere wijzigingen – zal de werknemer niet kunnen afdwingen dat de arbeidsovereenkomst ongewijzigd, op dezelfde plek, wordt voortgezet. Waar de noodzaak van een reorganisatie op zich nog zou kunnen worden getoetst (en zelfs dat zal maar marginaal gebeuren) zal een rechter niet snel treden in de vraag of een bedrijf van locatie mag veranderen.

In de praktijk komt het er bij een bedrijfsverplaatsing op neer dat de werknemer zelf in actie moet komen als hij niet wil meeverhuizen. Als hij er met de werkgever niet uitkomt, zal de werknemer ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst moeten verzoeken op basis van een wijziging van de omstandigheden. De kantonrechter zal dat verzoek toewijzen, maar niet altijd onder toekenning van een ontbindingsvergoeding aan de werknemer ten laste van de werkgever. Uit jurisprudentie volgt dat kantonrechters onder andere van belang achten of de werknemer beperkingen heeft die reizen bemoeilijken, hoe lang en goed de werknemer heeft gefunctioneerd, de gezinssituatie van de werknemer en de (on)wil om een langere reistijd eerst uit te proberen. Ten slotte wordt vaak beoordeeld wat een acceptabele reistijd zou zijn. Daarbij wordt de richtlijn aangehaald die het UWV hanteert voor werkzoekenden, te weten 2 à 3 uur reistijd per dag. Bij de berekening van die reistijd wordt gerekend met een routeplanner zonder inachtneming van de dagelijkse files. Indien een werknemer hoog opgeleid is en goede carrièremogelijkheden heeft bij de werkgever wordt meer dan drie uur reistijd al snel acceptabel geacht.

Bij ons speelt dit gelukkig niet. We hebben allemaal wel gemengde gevoelens bij de aanstaande verhuizing – we verlaten een mooie plek waar we in de loop der jaren verknocht aan zijn geraakt. Maar we gaan naar een prachtig nieuw kantoor op weer een mooie locatie, inderdaad heel anders, maar we verheugen ons er op. Net zozeer als we ons er op verheugen u daar te ontvangen en vanuit daar met u te blijven werken.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verhuizing: verhuizen werknemers zomaar mee?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief