icon

GPS-toezicht op werknemer

Privacy van de werknemer is een veelbesproken onderwerp, ook in onze blogs. In principe mag een werkgever niet heimelijk inbreuk maken op de privacy van zijn werknemers door middel van bijvoorbeeld cameratoezicht. Als de werkgever al toezicht pleegt, moet hij dit van tevoren melden en met de ondernemingsraad bespreken. Als hij gebruik wil maken van heimelijke middelen moet hij daar voldoende aanleiding toe hebben. In sommige situaties hoeft de werkgever echter niet eens een aanleiding te hebben en is het algemeen geaccepteerd dat een werkgever op die manier zijn werknemers controleert. Een voorbeeld daarvan is een GPS-systeem in een bedrijfsauto, waarmee de werktijden van werknemer kunnen worden gecontroleerd. De kantonrechter te Middelburg oordeelde al eerder dat een GPS-systeem in een bedrijfsauto vergelijkbaar is met een prikkloksysteem, welk systeem ook algemeen aanvaard is. Daarnaast was de werknemer in dat geval op de hoogte van de aanwezigheid van het GPS-systeem (het was dus geen heimelijk toezicht), waarmee de werkgever niet eens aanleiding nodig had om van het systeem gebruik te mogen maken. De kantonrechter in Den Bosch oordeelde onlangs over een heimelijk GPS-systeem in een bedrijfsauto. Het werk van de werknemer bij een producent van reinigingsapparaten bestond uit het bezoeken van opdrachtgevers. De werkgever verdacht de werknemer ervan dat hij meer uren opgaf dan hij daadwerkelijk bij de opdrachtgevers doorbracht. De werkgever wilde dat onderzoeken en installeerde stiekem een GPS-systeem in de bedrijfsauto van de werknemer. Uit het systeem bleek dat de werknemer inderdaad fraudeerde met zijn uren. Hij werd op staande voet ontslagen. In de voorwaardelijke ontbindingsprocedure stelde de werknemer dat de werkgever inbreuk had gemaakt op zijn privacy door heimelijk gebruik te maken van het GPS-systeem, waarmee de werkgever de gegevens daaruit onrechtmatig zou hebben verkregen. De kantonrechter oordeelde dat de werkgever wel gebruik had mogen maken van het GPS-systeem. De werkgever had een gerechtvaardigd belang en aanleiding om te controleren of de door werknemer opgegeven werktijden wel juist waren. Daarnaast kon volgens de kantonrechter het gebruik van een GPS-systeem nauwelijks als een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van werknemer worden gezien, omdat het -zoals eerder geoordeeld – vergelijkbaar is met een algemeen geaccepteerd prikkloksysteem. De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst (voorwaardelijk) op grond van een dringende reden. Toch zal een werkgever het GPS-systeem niet altijd ongehinderd kunnen gebruiken. Stel dat de werknemer de auto ook privé mag gebruiken. In dat geval zal er sneller sprake zijn van inbreuk op de privacy van werknemer, dan wanneer de auto na het werk in de garage van werkgever moet worden achtergelaten. In elke aparte situatie zal een nieuwe afweging moeten worden gemaakt. Wij denken daarbij graag met u mee.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
GPS-toezicht op werknemer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief