icon

Verhuurders opgelet: oppassen met het vragen van een all in prijs

In onze eerdere weblog van 19 juli 2012 schreven wij al over mogelijke wetswijzigingen in de toekomst die tijdelijke verhuur makkelijker zouden maken. Nu geldt echter nog de gewone wet- en regelgeving die verhuurders van woonruimte nogal eens met ongekende en ongewilde risico's en problemen opzadelt. Huur(termijn) bescherming bijvoorbeeld. Maar ook het vragen een all in prijs is zo'n risico.

Vaak vragen verhuurders een all in prijs: daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen de kale huurprijs en de kosten van bijkomende leveringen en diensten, servicekosten. De wetgever heeft het rekenen van een all in prijs willen sanctioneren en heeft daarom in art. 7:258 BW aan de huurder de mogelijkheid geboden naar de huurcommissie te stappen en afsplitsing van de huurprijs te vragen. De huurder hoeft in een dergelijk verzoek alleen te stellen dat de prijs een all in prijs is.

Indien de Huurcommissie van oordeel is dat verhuurder en huurder de hoogte van de prijs (dus all in) en niet die van de huurprijs zijn overeengekomen, spreekt zij als huurprijs uit 55% van de geldende maximale huurprijsgrens, behorende bij de kwaliteit van de woonruimte, en spreekt zij, voorzover nodig, als voorschotbedrag voor de servicekosten uit een bedrag van 25% van die huurprijs (art. 17 Uhw).

Dat is nogal een zware sanctie. U als verhuurder heeft beoogd een vrije prijs af te spreken waarmee beide partijen ‘ uit de voeten konden'. Door deze prijs all in te laten zijn, kan een huurder bewerkstelligen dat deze prijs uitsluitend door het ‘all in' zijn doorgaans drastisch wordt verlaagd.

Een partij die het niet eens is met de uitspraak van de huurcommissie kan weliswaar binnen acht weken een beslissing van de kantonrechter vorderen (art. 7:262 BW). Maar ook daar geldt dat als er naar het oordeel van de kantonrechter sprake is van een all in prijs, de huurprijs moet worden vastgesteld conform de in art. 17 lid 1 UHW gegeven regels.

De nieuwe huurprijs gaat in met ingang van de maand nadat het verzoek bij de huurcommissie is ingediend.


Sabine Hirdes is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verhuurders opgelet: oppassen met het vragen van een all in prijs

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief