Praktijkgebieden: Vastgoed
Woensdag 27 juni jl. vond in Rotterdam een symposium plaats over de aanpak van de grootschalige leegstand van kantoorpanden in het land. Vastgoedbeheerders, architecten, wethouders, adviseurs en vertegenwoordigers van verschillende bedrijven waren bijeengekomen om hierover te spreken. In Nederland blijkt ongeveer 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg te staan. De gemeente Amsterdam heeft de grootste leegstand: 18%.
Uiteraard is de grote leegstand van kantoren voor de vele woningzoekenden een merkwaardig fenomeen: het vinden van een betaalbare woning in de Randstad is immers niet altijd gemakkelijk. Tijdens de bijeenkomst kwam dan ook logischerwijs naar voren dat kantoorruimte herbestemd kan worden voor woonruimte voor studenten. Andere mogelijkheden zijn een plek voor zorginstellingen, hotels of scholen.
Het belang van herbestemmen is gelegen bij de eigenaars van kantoorpanden om op deze wijze hun verliezen te beperken, en wellicht weer winst te maken. Het belang van gemeenten is om leegstand en bijbehorende verloedering te voorkomen. Verschillende bedrijven houden zich dan ook bezig met deze transformatieprojecten, soms met succes.
Er zijn echter ook vele beperkende factoren. Zo is een kantoorpand vanwege de locatie en de bouw niet altijd geschikt voor herbestemming. Het ombouwen van dergelijke panden kan flinke kosten met zich meebrengen. Daarnaast levert verhuur als woning vaak minder op dan verhuur aan de bedrijf. Daarbij spelen nog de aspecten van BTW-verrekening en OZB mee.
Wat betreft nodige wijzigingen van bestemmingsplannen, daarvan gaven de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en Zwolle aan hieraan in snelle procedures planologische medewerking te willen verlenen. Uiteindelijk zijn niet alle gebouwen op alle locaties geschikt, zodat sommige op de lijst voor sloop komen te staan.
Over de verschillende juridische aspecten die aan bod komen bij herbestemming, zoals procedures rond bestemmingsplanwijzigingen, geschillen met betrekking tot de herbouw of over de verhuur kunnen wij adviseren.
Pjotr Lanting is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.