icon

Leegstand van kantoorpanden

Woensdag 27 juni jl. vond in Rotterdam een symposium plaats over de aanpak van de grootschalige leegstand van kantoorpanden in het land. Vastgoedbeheerders, architecten, wethouders, adviseurs en vertegenwoordigers van verschillende bedrijven waren bijeengekomen om hierover te spreken. In Nederland blijkt ongeveer 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg te staan. De gemeente Amsterdam heeft de grootste leegstand: 18%.

Uiteraard is de grote leegstand van kantoren voor de vele woningzoekenden een merkwaardig fenomeen: het vinden van een betaalbare woning in de Randstad is immers niet altijd gemakkelijk. Tijdens de bijeenkomst kwam dan ook logischerwijs naar voren dat kantoorruimte herbestemd kan worden voor woonruimte voor studenten. Andere mogelijkheden zijn een plek voor zorginstellingen, hotels of scholen.

Het belang van herbestemmen is gelegen bij de eigenaars van kantoorpanden om op deze wijze hun verliezen te beperken, en wellicht weer winst te maken. Het belang van gemeenten is om leegstand en bijbehorende verloedering te voorkomen. Verschillende bedrijven houden zich dan ook bezig met deze transformatieprojecten, soms met succes.

Er zijn echter ook vele beperkende factoren. Zo is een kantoorpand vanwege de locatie en de bouw niet altijd geschikt voor herbestemming. Het ombouwen van dergelijke panden kan flinke kosten met zich meebrengen. Daarnaast levert verhuur als woning vaak minder op dan verhuur aan de bedrijf. Daarbij spelen nog de aspecten van BTW-verrekening en OZB mee.

Wat betreft nodige wijzigingen van bestemmingsplannen, daarvan gaven de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en Zwolle aan hieraan in snelle procedures planologische medewerking te willen verlenen. Uiteindelijk zijn niet alle gebouwen op alle locaties geschikt, zodat sommige op de lijst voor sloop komen te staan.

Over de verschillende juridische aspecten die aan bod komen bij herbestemming, zoals procedures rond bestemmingsplanwijzigingen, geschillen met betrekking tot de herbouw of over de verhuur kunnen wij adviseren.


Pjotr Lanting is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Leegstand van kantoorpanden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief