icon

Politieacties gaan door

De Voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft zojuist uitspraak gedaan in het kort geding dat de korpsbeheerders van Haaglanden en Rotterdam hadden aangespannen tegen de politiebonden. Inzet waren de aangekondigde acties van de politie van vanmiddag: langzaam rijden op een aantal secundaire wegen rond Rotterdam en Den Haag, om zo verkeersproblemen te creëren die de eisen van de bonden voor een betere CAO kracht moeten bijzetten. De acties mogen doorgaan (zoals ik overigens al verwachtte).

Eerdere aangekondigde acties van de politie waren door de rechter verboden, zoals recent een aangekondigde staking tijdens de voetbalwedstrijd van Go Ahead Eagles tegen FC Den Bosch. De rechter was van oordeel dat dit een gevaar voor de openbare orde zou opleveren, en dat een verbod daarom op zijn plaats was. Wel wees de rechter er, terecht, op dat staken een grondrecht is waarop slechts in uitzonderingsgevallen een inbreuk mag worden gepleegd. Omdat een situatie werd verwacht waarin de openbare orde zou worden bedreigd, lag het voor de hand dat een staking tijdens zo'n evenement niet toelaatbaar zou worden geacht. Overigens: dat het staken voor ambtenaren een grondrecht is, is relatief nieuw.

Hier ligt dat uiteraard anders. Er is geen situatie waarin de openbare orde wordt bedreigd, de politie zelf creëert een situatie die ongetwijfeld overlast zal veroorzaken, maar niet noodzakelijkerwijs gevaar. Dat laatste is natuurlijk discutabel als je denkt aan het recente rapport over de filefuik en het dodelijke ongeval daarbij, maar de bonden hadden dan ook wijselijk aangekondigd dat op snelwegen geen acties zouden worden gevoerd. Dus: hardere acties vanmiddag van de politie – als u in de buurt van Den Haag en/of Rotterdam moet zijn moet u rekening houden met vertraging. En er zullen nog wel meer acties volgen, tenzij de eisen van de bonden worden ingewilligd – en die kans lijkt in elk geval vooralsnog niet groot.

De uitspraak zelf is nog niet beschikbaar – als daar nog bijzondere dingen in staan kom ik daar op een later moment nog op terug.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Politieacties gaan door

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief