Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Eerder schreven wij al over het wetsvoorstel tot verhoging van de AOW- leeftijd naar 66 jaar in 2020 en wellicht naar 67 in 2025. Deze week stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel. Het dient nu nog te worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.De verhoging van de AOW- leeftijd wordt noodzakelijk geacht om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden. Door de toenemende vergrijzing (teruglopende beroepsbevolking en toename van het aantal 65-plussers) moeten de kosten voor de AOW door steeds minder mensen worden gedragen.Mensen kunnen er nog steeds voor kiezen om met 65 te stoppen met werken. Echter, hun AOW uitkering wordt dan wel met 6,5 % gekort. Om mensen die toch eerder willen stoppen tegemoet te komen, zoals werknemers met een lichamelijk zwaar beroep, wordt de AOW vanaf 2013 met 0,6 % per jaar verhoogd. Daarnaast worden voor mensen met een laag inkomen en een lang arbeidsverleden nog aanvullende financiële maatregelen getroffen.Langer doorwerken wordt uiteraard gestimuleerd. Voor elk jaar dat een werknemer langer doorwerkt wordt zijn AOW uitkering met 6,5 % verhoogd. De AOW kan maximaal 5 jaar worden uitgesteld.Vanaf 2013 krijgen werknemers vanaf 61 jaar een zogenaamde werkbonus. Mensen met een laag inkomen krijgen een hogere bonus dan mensen met een hoog inkomen.
Werkgevers zullen zich moeten gaan instellen op een personeelsbestand met relatief meer ouderen. In veel arbeidsovereenkomsten staat dat deze van rechtswege eindigt bij het bereiken van “de AOW- gerechtigde leeftijd” door de werknemer. Het zal binnenkort niet meer vanzelfsprekend zijn dat de arbeidsovereenkomst dan dus eindigt bij 65 jaar en waarschijnlijk ook niet bij 67. Werknemers krijgen immers de keuze om eerder of later AOW op te nemen. De AOW- leeftijd wordt daarmee een flexibel begrip. Oudere werknemers zijn vaak duurder voor de werkgever. Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de oudere werknemers aantrekkelijk te houden, door bijvoorbeeld het bieden van bonussen bij het aannemen van oudere werknemers met een WW-uitkering of het in dienst houden van 55-plussers.Werkgevers betalen momenteel tweederde van de premie voor de AOW-opbouw en dat blijft zo.
Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.