icon

Homoseksuele leraar toch weg

Een dikke maand geleden schreef ik over de ontslagzaak die een gereformeerde school tegen een homoseksuele leerkracht voerde – en verloor. De rechter gaf al aan dat hij terugkeer van de man in de klas lastig zou zijn vanwege de zaak en alle publiciteit er omheen, en ik zei zelf ook dat het niet onwaarschijnlijk was dat partijen uiteindelijk toch uit elkaar zouden gaan. Vandaag meldt nu.nl dat dat inderdaad is gebeurd. Zo te lezen was de terugkeer voor de klas niet zozeer het probleem (dat is er zo te zien überhaupt niet meer van gekomen), maar was de verhouding tussen partijen te zeer verstoord. We lezen alleen de versie van de leerkracht, Duran Renkema, maar het is kennelijk niet eens meer echt tot overleg gekomen.

In een verklaring op zijn eigen website geeft Renkema aan wat er is gebeurd: er is een gesprek geweest, partijen hebben vastgesteld dat het verschil van inzicht niet te overbruggen is, en Renkema is vetrokken, met een regeling waarover partijen geen mededeling doen. Ik neem aan dat dat betekent dat hij een vergoeding heeft gekregen.

Het gebeurt niet zo vaak dat je van dit soort zaken hoort hoe ze uiteindelijk aflopen. Ook van deze zaak kun je nog steeds niet echt zeggen dat hij is afgelopen (er schijnt nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling te lopen, en de discussie binnen de school en de kerk zal ook wel niet voorbij zijn) maar het arbeidsgeschil is over. De uitkomst zal voor Renkema teleurstellend zijn, maar waarschijnlijk toch te verkiezen boven meer en langer strijd.

Ik heb al eens eerder aangegeven dat dit soort zaken weinig de publiciteit haalt en dus niet veel lijkt voor te komen. De botsing van vrijheid van godsdienst en onderwijs enerzijds en het verbod van discriminatie anderzijds blijft echter een fundamenteel iets in onze rechtsstaat. Het zou daarin goed zijn als een regering eindelijk eens een wat minder halfwas standpunt zou innemen. Nederland heeft van oudsher internationaal een naam als het gaat om verdraagzaamheid tussen verschillende groepen, en autoriteit waar het gaat om internationaal recht en verdragen. Aan dat laatste ontlenen we ook deels ons gezag in internationaal verband. Op beide punten maken we naar de buitenwereld weer eens geen beste beurt.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Homoseksuele leraar toch weg

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief