Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Een dikke maand geleden schreef ik over de ontslagzaak die een gereformeerde school tegen een homoseksuele leerkracht voerde – en verloor. De rechter gaf al aan dat hij terugkeer van de man in de klas lastig zou zijn vanwege de zaak en alle publiciteit er omheen, en ik zei zelf ook dat het niet onwaarschijnlijk was dat partijen uiteindelijk toch uit elkaar zouden gaan. Vandaag meldt nu.nl dat dat inderdaad is gebeurd. Zo te lezen was de terugkeer voor de klas niet zozeer het probleem (dat is er zo te zien überhaupt niet meer van gekomen), maar was de verhouding tussen partijen te zeer verstoord. We lezen alleen de versie van de leerkracht, Duran Renkema, maar het is kennelijk niet eens meer echt tot overleg gekomen.
In een verklaring op zijn eigen website geeft Renkema aan wat er is gebeurd: er is een gesprek geweest, partijen hebben vastgesteld dat het verschil van inzicht niet te overbruggen is, en Renkema is vetrokken, met een regeling waarover partijen geen mededeling doen. Ik neem aan dat dat betekent dat hij een vergoeding heeft gekregen.
Het gebeurt niet zo vaak dat je van dit soort zaken hoort hoe ze uiteindelijk aflopen. Ook van deze zaak kun je nog steeds niet echt zeggen dat hij is afgelopen (er schijnt nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling te lopen, en de discussie binnen de school en de kerk zal ook wel niet voorbij zijn) maar het arbeidsgeschil is over. De uitkomst zal voor Renkema teleurstellend zijn, maar waarschijnlijk toch te verkiezen boven meer en langer strijd.
Ik heb al eens eerder aangegeven dat dit soort zaken weinig de publiciteit haalt en dus niet veel lijkt voor te komen. De botsing van vrijheid van godsdienst en onderwijs enerzijds en het verbod van discriminatie anderzijds blijft echter een fundamenteel iets in onze rechtsstaat. Het zou daarin goed zijn als een regering eindelijk eens een wat minder halfwas standpunt zou innemen. Nederland heeft van oudsher internationaal een naam als het gaat om verdraagzaamheid tussen verschillende groepen, en autoriteit waar het gaat om internationaal recht en verdragen. Aan dat laatste ontlenen we ook deels ons gezag in internationaal verband. Op beide punten maken we naar de buitenwereld weer eens geen beste beurt.
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.