icon

Bestuurder privé aansprakelijk voor letsel bij niet-afsluiten verzekering

Op 6 mei 2006 klom een jongen in het uitgaanscentrum Event Plaza op een klimmuur. Op 8 meter hoogte brak het bevestigingskoord van het valvertragende afdaalapparaat. De jongen viel naar beneden, waardoor hij ernstig gewond raakte en blijvend letsel opliep.

De jongen vorderde schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad. Het uitgaanscentrum, gedreven door H.T.C. Horeca B.V., bleek echter niet verzekerd. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van het uitgaanscentrum was per 1 januari 2005 geëindigd. H.T.C. bleek een kale kip: voor de jongen waren er geen vermogensbestanddelen waar hij zijn schade op kon verhalen.

De jongen heeft daarom in 2010 de bestuurder van de B.V. aansprakelijk gesteld. De Rechtbank Rotterdam ging hierin mee: van de bestuurder van een professioneel bedrijf dat zijn bezoekers risicovolle activiteiten aanbiedt, die tot (aanzienlijke) letsel- of overlijdensschade kunnen leiden, mag verwacht worden dat hij of zij zorg draagt voor een deugdelijke aansprakelijkheidsverzekering. Op die manier zou in elk geval een voorziening worden getroffen voor het geval het bedrijf de schade zelf niet zou kunnen voldoen. Het is onrechtmatig jegens de jongen dat de bestuurder de risicovolle activiteiten in de klimhal heeft voortgezet, ook al was er geen aansprakelijkheidsverzekering meer, en ook al was er geen verhaal voor eventuele toekomstige schadevergoedingsverplichtingen. De bestuurder wordt door de rechtbank dan ook privé aansprakelijk gehouden voor de door de jongen geleden schade.

Om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen zal de bestuurder van een vennootschap dus moeten zorgen voor een adequate aansprakelijkheidsverzekering. Wij adviseren u vanzelfsprekend graag bij de afdekking van het risico op aansprakelijkheid in privé.


Sascha Guillaume is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bestuurder privé aansprakelijk voor letsel bij niet-afsluiten verzekering

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief