Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Op 14 september 2011 werd op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp en de verhoging van de griffierechten. In stijl, met toga's aan. Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest. Maar of het voldoende overtuigend was? De tijd zal het leren.
Verhogingen van het griffierecht of niet – als je wilt procederen, zal er griffierecht moeten worden betaald. Voor (bijna) elk civiel vonnis of elke civiele beschikking verlangt het systeem een betaling. De hoogte wordt bepaald aan de hand van de aard van de procespartij (een B.V. is duurder uit dan een natuurlijk persoon), de hoogte van de vordering (hoe hoger, hoe duurder), de instantie (waarbij de rechtbank 'goedkoper' is dan het hof en het hof 'goedkoper' dan de Hoge Raad) en, voor natuurlijk personen, de omvang van hun vermogen. Zelfs de armsten van de samenleving zullen in principe griffierecht moeten betalen, willen zij in rechte kunnen optreden. Zij betalen het griffierecht voor de on- en minvermogenden. De tarieven zijn online te raadplegen.
Griffierecht moet binnen een bepaalde termijn worden betaald. Artikel 3 lid 3 van de Wet griffierechten burgerlijke zaken bepaalt dat, in een dagvaardingsprocedure, de eiser het griffierecht is verschuldigd vanaf de eerste uitroeping van de zaak ter terechtzitting. De eiser moet ervoor zorgen dat het griffierecht binnen vier weken nadien is bijgeschreven op de rekening van het gerecht waar de zaak dient dan wel, dat het bedrag ter griffie is gestort. De gedaagde is het griffierecht verschuldigd vanaf zijn verschijning in het geding en zorgt dat het griffierecht binnen vier weken nadien is bijgeschreven op de rekening van het gerecht waar de zaak dient dan wel ter griffie is gestort. In een verzoekschriftprocedure geldt eveneens vier weken, te rekenen vanaf de indiening van het verzoek- respectievelijk het verweerschrift, zie artikel 3 lid 4.
Wat nu als een procespartij deze griffierechten niet, of niet op tijd, betaalt? Onlangs heeft de Hoge Raad het bestaande uitgangspunt bevestigd: als je niet tijdig de verschuldigde griffierechten voldoet, ben je niet-ontvankelijk en krijg je geen beslissing. Als gedaagde in een dagvaardingsprocedure krijg je zelfs – tenzij de rechter de vordering van eiser op voorhand onrechtmatig of ongegrond acht – een vonnis tegen je.
Om te voorkomen dat het betalen van het griffierecht vergeten wordt, hebben verschillende advocatenkantoren inmiddels een rekening-courant afgesloten bij gerechtelijke instanties. De griffierechten die verschuldigd zijn in de door dat kantoor gevoerde procedures kunnen dan 'automatisch' via die rekening-courant aan het kantoor in rekening worden gebracht. Maar gelet op de relatief zware sanctie bij niet-betalen blijft oplettendheid geboden.
Sascha Guillaume is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.