icon

Iets over het Bouw Informatie Model (BIM)

De Rijksgebouwendienst heeft eind vorige maand bekendgemaakt met ingang van komende november bij geïntegreerde contracten het gebruik voor te schrijven van het Bouw Informatie Model, afgekort BIM.

Er wordt de laatste tijd ontzettend veel over dit model gesproken en geschreven, maar wat is BIM?

Kort gezegd dit: BIM houdt in dat alle gegevens in het ontwerp- en bouwproces in een driedimensionaal gebouwmodel volledig worden geïntegreerd. Op zich bijzonder, want de bouw kent het eigenaardige probleem dat het maken van prototypen bijna niet mogelijk is. Wat wordt gebouwd, is meteen zelf het prototype. Dit werkt fouten en kostenoverschrijdingen in de hand, in de bouwwereld ook wel faalkosten genoemd.
Bij het werken met BIM is het de bedoeling dat iedere bouwpartij tot het 3D-model toegang heeft, en dus ook tot alle projectgegevens. Zodra een bouwpartij wijzigingen doorvoert, worden de effecten ervan op de andere delen van het gebouw direct doorgerekend. Dit in tegenstelling tot het traditioneel ontwerpen, waarbij wijzigingen vaak elders fouten veroorzaken, die dan weer moeten worden gecorrigeerd. Kostbaar, en zonde.

BIM is dus een instrument dat het mogelijk maakt om integraal te ontwerpen en te bouwen, en derhalve in zijn algemeenheid om de ketenintegratie te bevorderen (en dat het bijvoorbeeld niet meer voorkomt, zoals nu nog regelmatig het geval is, dat bouwers en installateurs doodleuk langs elkaar heen werken).
De bouw verwacht veel van BIM, en naar mijn mening terecht.
Met het gebruik van BIM kan door iedereen in het bouwproces geld worden verdiend, met name door het terugbrengen van de faalkosten, die thans jaarlijks naar schatting 6 miljard euro bedragen. Bovendien hebben door de steeds grotere complexiteit van gebouwen en installaties faalkosten alleen maar de neiging toe te nemen.

Daarom is een goede afstemming van informatie bij het ontwerp en de uitvoering absolute noodzaak, en dit kan niet meer worden bereikt met de oude wijze van doorgeven van tekeningen aan de volgende in de keten en het telkens weer opnieuw maken van tekeningen. Daarnaast zal het werken met BIM ook ongetwijfeld leiden tot een betere kwaliteit van het eindproduct.

Een goed voorbeeld zijn de tunnels die we hier in Nederland bouwen. De technische installaties zijn op zich best goed, maar het gaat mis doordat de installateur te laat wordt ingeschakeld. Dan gaat het gewoon fout met de integratie van de systemen.

Kortom: BIM is voor een goede beheersing van het ontwerp- en bouwproces hét instrument van de toekomst, en de bouw zou er daarom verstandig aan doen om zo snel mogelijk, en op een zo breed mogelijke schaal, gebruik te gaan maken van BIM.


Charles Smit is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Iets over het Bouw Informatie Model (BIM)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief