icon

Einde spaarloonregeling

Per 1 januari 2012 kunnen werknemers niet meer sparen via de spaarloonregeling, zo kondigde staatssecretaris van Financiën Weekers vorige week aan.

Met de spaarloonregeling kan een werknemer belastingvrij een deel van zijn brutoloon sparen, tot maximaal € 613,- per jaar. De spaarloonregeling is gebonden aan bepaalde (fiscale) voorwaarden: zo dient het spaarsaldo de eerste vier jaar te worden geblokkeerd en mag dit niet door de werknemer worden opgenomen. Een van de uitzonderingen hierop is dat over het spaarsaldo vrijelijk mag worden beschikt voor verwerving van een eigen woning die dient tot hoofdverblijf. Wordt in strijd gehandeld met het deze voorwaarden dan wordt het spaarsaldo alsnog als gewoon loon belast voor de wet op de Loonbelasting, zodat slechts het netto gedeelte overblijft.
Ten slotte kan de overheid het spaarloon eerder vrijgeven, zoals het laatst is gebeurd in september 2010. Opname is dan niet verplicht.

Het spaarloon dat al is ingelegd blijft ook na 1 januari 2012 belastingvrij, er kan alleen niet meer belastingvrij brutoloon worden bijgespaard. Het kabinet beperkt de spaarloonregeling om de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% gedurende een jaar (deels) te kunnen betalen.

De spaarloonregeling zal uiteindelijk opgaan in het “vitaliteitspakket”. Het kabinet wil met het vitaliteitspakket duurzame inzetbaarheid stimuleren zodat werknemers langer, meer en productiever kunnen gaan werken. Dat is nu nodig vanwege de vergrijzende arbeidsmarkt. Het kabinet zal het Vitaliteitspakket vormgeven langs drie beleidslijnen: doorwerken, mobiliteit en loopbaanfaciliteiten. Dit pakket zal niet eerder dan in 2013 ingaan.

Het met de spaarloonregeling opgebouwde vermogen wordt conform de huidige systematiek jaarlijks gedeeltelijk vrijgegeven en de box3 vrijstelling blijft in stand. Over vier jaar wordt de spaarloonregeling opgeheven.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Einde spaarloonregeling

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief