Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Er zijn twee mogelijkheden een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten, te weten voor een bepaalde tijdsduur, of voor de duur van een project, de periode van vervanging van een zieke werknemer en dergelijke. Er zijn echter meer omstandigheden waarbij de werkgever tevoren al weet dat hij onder bepaalde omstandigheden het dienstverband zal willen laten eindigen, met name als het dan onmogelijk wordt het dienstverband voort te zetten. Voor dat soort situaties kun je in een arbeidsovereenkomst (net als in iedere andere overeenkomst) een zogenaamde ontbindende voorwaarde opnemen. Omdat het arbeidsrecht een zogenaamd gesloten stelsel van ontslag heeft, worden aan zo'n ontbindende voorwaarde wel strenge eisen gesteld, wil die voorwaarde geldig zijn. Die voorwaarde moet, kort gezegd, buiten de invloedssfeer van de werkgever liggen (hij mag daar zelf geen invloed op kunnen uitoefenen), en bij het intreden van de voorwaarde moet het onmogelijk zijn het dienstverband verder voort te zetten. Een bekend voorbeeld (en een van de eerdere zaken waarin toepassing van de ontbindende voorwaarde geoorloofd werd geacht) is de zaak van een arts die in dienst is van een artsenmaatschap, en werkt in een ziekenhuis. In die arbeidsovereenkomst was als ontbindende voorwaarde opgenomen het ontzeggen aan de arts van de toegang tot het ziekenhuis. In dat geval zou hij namelijk zijn werk niet meer kunnen doen, en de artsenmaatschap had daarop zelf geen invloed. Toen die situatie zich voordeed (de arts werd inderdaad de toegang tot het ziekenhuis ontzegd) oordeelde de rechter dat daarmee de ontbindende voorwaarde inderdaad intrad, wat leidde tot het automatisch einde van de arbeidsovereenkomst.
Er zijn sindsdien nog wel meer uitspraken gedaan over de vraag of een ontbindende voorwaarde geoorloofd is. Onlangs heeft het Gerechtshof te Den Haag hierover ook een uitspraak gedaan. Het ging daarom een vervoersbedrijf dat langdurig werklozen in dienst nam, waarbij de loonkosten werden gedekt door een overheidssubsidie. Omdat de kosten op die manier werden gedekt, werd in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat deze van rechtswege zou eindigen als de subsidie zou verminderen. Toen per januari 2009 de subsidie inderdaad stopte, deelde de werkgever mee dat het dienstverband van rechtswege eindigde. De werknemer legde zich daar niet bij neer en legde de zaak voor aan de rechter.
De kantonrechter gaf de werkgever gelijk, maar het Hof niet. Weliswaar onderkende het Hof natuurlijk wel dat de werkgever geen invloed had op het wegvallen van de subsidie, maar het Hof was van mening dat met het wegvallen van de subsidie de arbeidsovereenkomst niet inhoudsloos werd. Anders gezegd: door het beëindigen van de subsidie verviel niet de mogelijkheid om de overeengekomen werkzaamheden te verrichten. De financiële dekking viel natuurlijk weg, maar de reorganisatie die daarop volgde (het opheffen van de functie van de betreffende werknemer) was een keuze van de werkgever. Om die reden oordeelde het Hof dat het dienstverband niet was geëindigd.
Volgt hieruit dat het weinig zin heeft een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst op te nemen? Nee; het Hof bevestigt juist dat dit onder bepaalde voorwaarden wel degelijk mogelijk is en blijft. Die voorwaarden zijn echter streng, en dat betekent dat het raadzaam is een ontbindende voorwaarde goed te overwegen bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst.
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.