Praktijkgebieden: Bouwrecht
Met de opkomst van nieuwe contractvormen als Design & Construct en Allianties is het traditionele bouwteam een beetje in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte, want ook met een bouwteam zijn grote voordelen te behalen op het punt van kosten en tijd.
Even ter opfrissing: wat is een bouwteam? Een bouwteam in de oorspronkelijke zin is een tijdelijke vorm van samenwerking tussen de opdrachtgever, de architect en de aannemer, waarbij het bouwteam het ontwerp maakt, met behoud van ieders zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast wordt vaak ook meteen een constructeur bij het bouwteam betrokken. Elke deelnemer aan het bouwteam maakt gebruik van zijn eigen deskundigheid en expertise.
Tegenwoordig worden er echter ook bouwteams gevormd die ten doel hebben het gehele bouwproces te blijven bestaan, dus ook actief te zijn in de realisatiefase. Dan worden soms, al dan niet tijdelijk, speciale adviseurs aan het bouwteam toegevoegd, bijvoorbeeld deskundigen op het gebied van installaties en brandveiligheid, of een interieur- en een tuinarchitect. Het bouwteam heeft dan wat weg van een Alliantie, in die zin dat de opdrachtgever zich ook hier intensiever met het bouwproces bemoeit dan bij het model van de klassieke aannemingsovereenkomst.
Het is wel verstandig de deelnemers aan het bouwteam een bouwteam-overeenkomst te laten aangaan. In deze overeenkomst kan dan nauwkeurig worden vastgelegd wat ieders rechten en verplichtingen in het bouwteam zijn.
Wat zijn de voordelen van een bouwteam?
In de eerste plaats kan met behulp van het bouwteam tot een zo optimaal mogelijk ontwerp worden gekomen. Alle deskundigen zitten aan tafel, en daarom kunnen zij al in een vroeg stadium de mogelijkheden en onmogelijkheden van een ontwerp inventariseren, en tevens overleggen over alternatieven, product- en materiaalkeuze, kosten en tijdconsequenties.
Wanneer het bouwteam ook in de realisatiefase operationeel blijft, is het tweede voordeel het betere verloop van het bouwproces. Immers, het bouwteam kan in alle fases van het bouwproces meer gefundeerde afwegingen maken dan wanneer de opdrachtgever/architect of de aannemer dat alleen zou moeten doen. Ook kunnen de werkzaamheden beter op elkaar worden afgestemd.
Kortom, alles bij elkaar kan een bouwteam aanzienlijke voordelen opleveren in kosten en tijd, en dus is het beslist de moeite waard, als een project zich daarvoor leent, toch weer eens te denken aan het good old bouwteam.
Charles Smit is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.