icon

Bouwteam revisited

Met de opkomst van nieuwe contractvormen als Design & Construct en Allianties is het traditionele bouwteam een beetje in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte, want ook met een bouwteam zijn grote voordelen te behalen op het punt van kosten en tijd.

Even ter opfrissing: wat is een bouwteam? Een bouwteam in de oorspronkelijke zin is een tijdelijke vorm van samenwerking tussen de opdrachtgever, de architect en de aannemer, waarbij het bouwteam het ontwerp maakt, met behoud van ieders zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast wordt vaak ook meteen een constructeur bij het bouwteam betrokken. Elke deelnemer aan het bouwteam maakt gebruik van zijn eigen deskundigheid en expertise.

Tegenwoordig worden er echter ook bouwteams gevormd die ten doel hebben het gehele bouwproces te blijven bestaan, dus ook actief te zijn in de realisatiefase. Dan worden soms, al dan niet tijdelijk, speciale adviseurs aan het bouwteam toegevoegd, bijvoorbeeld deskundigen op het gebied van installaties en brandveiligheid, of een interieur- en een tuinarchitect. Het bouwteam heeft dan wat weg van een Alliantie, in die zin dat de opdrachtgever zich ook hier intensiever met het bouwproces bemoeit dan bij het model van de klassieke aannemingsovereenkomst.

Het is wel verstandig de deelnemers aan het bouwteam een bouwteam-overeenkomst te laten aangaan. In deze overeenkomst kan dan nauwkeurig worden vastgelegd wat ieders rechten en verplichtingen in het bouwteam zijn.

Wat zijn de voordelen van een bouwteam?

In de eerste plaats kan met behulp van het bouwteam tot een zo optimaal mogelijk ontwerp worden gekomen. Alle deskundigen zitten aan tafel, en daarom kunnen zij al in een vroeg stadium de mogelijkheden en onmogelijkheden van een ontwerp inventariseren, en tevens overleggen over alternatieven, product- en materiaalkeuze, kosten en tijdconsequenties.

Wanneer het bouwteam ook in de realisatiefase operationeel blijft, is het tweede voordeel het betere verloop van het bouwproces. Immers, het bouwteam kan in alle fases van het bouwproces meer gefundeerde afwegingen maken dan wanneer de opdrachtgever/architect of de aannemer dat alleen zou moeten doen. Ook kunnen de werkzaamheden beter op elkaar worden afgestemd.

Kortom, alles bij elkaar kan een bouwteam aanzienlijke voordelen opleveren in kosten en tijd, en dus is het beslist de moeite waard, als een project zich daarvoor leent, toch weer eens te denken aan het good old bouwteam.


Charles Smit is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bouwteam revisited

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief