icon

Homo gezocht

Op weg naar een cliënt hoorde ik vanochtend in de auto een interviewtje met de directeur van een adviesbureau: zij zocht een commercieel Officemanager, en liefst, zoals ze het zelf zei, “een homofiel”. Los van het feit dat ik me door de terminologie even terug in de jaren zeventig waande was het een opmerkelijke uitspraak. Aanleiding voor het interview bleek te zijn een nieuwsbericht van vanochtend over een door het bedrijf geplaatste advertentie.

De gedachte achter de advertentie lag in de eigenschappen die “een homofiel” zou bezitten naar het oordeel van de directeur, die desgevraagd toevoegde op dit moment geen homo’s in dienst te hebben. COC en Commissie Gelijke Behandeling hadden inmiddels al aangegeven niet gelukkig te zijn met de oproep. Is het überhaupt toegestaan zo’n voorkeur een rol te laten spelen? Iedereen begrijpt dat het uitsluiten van een homo niet kan, maar kan het omgekeerde? Hoe zit het met positieve discriminatie?

Het antwoord is, uiteraard, dat het niet kan – in principe niet, en op deze manier al helemaal niet. Seksuele gerichtheid is een verboden onderscheidgrond, en hier is bovendien sprake van direct onderscheid. Positieve discriminatie – een voorkeur voor iemand uit een bepaalde groep – is alleen dan geoorloofd als het gaat om een groep die verkeert in een positie van structurele achterstand, en als het doel is die structurele achterstand in te lopen. De regels die gelden zijn strikt en restrictief – het gaat immers om een uitzondering op een verbod. Selectie op grond van vermeende eigenschappen van leden van een groep, zoals hier, is niet aan de orde.

Dat het bedrijf dat ook wel door heeft bleek uit de rechtvaardiging die de directeur nog probeerde te geven: op het werk zou slechts één derde van alle homo’s voor zijn of haar geaardheid uitkomen, en de directeur vond het van belang dat meer mensen op het werk zichzelf kunnen zijn. Op de vraag hoe zij daaraan dacht bij te dragen door iemand aan te nemen die al voor zijn geaardheid uitkwam had zij evenwel geen antwoord.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Homo gezocht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief