icon

Flexibele werktijden

CDA en Groen Links gaan een wetsvoorstel indienen dat werknemers het recht geeft zelf hun werktijden te bepalen: binnen de afgesproken uren mogen ze zelf bepalen van wanneer tot wanneer ze werken, en of ze thuis willen werken – als de omstandigheden dat toelaten. De wet zou bevorderlijk zijn voor van alles: files, gezondheid, productiviteit, enzovoorts. De wet sluit aan (zeggen de initiatiefnemers) bij de Wet aanpassing arbeidsduur, die werknemers het recht geeft korter te gaan werken.

Gaat dat werken? De eerste gedachte is van niet. Je zult in de regel als werkgever toch willen weten wanneer je werknemers in huis (zullen) zijn. Als een winkel om 9 uur open gaat, zal er toch iemand moeten zijn en als klanten bellen zal de telefoon toch moeten worden opgenomen. Het lijkt er dan ook op dat in veel gevallen er toch een behoorlijke afstemming zal moeten blijven over de werktijden. Ik verwacht dan ook dat de regel zal gaan worden (als de wet er komt) dat werknemers een belangrijke stem in hun werktijden krijgen, maar dat die vervolgens toch wel weer zullen worden vastgelegd. De werkgever moet tenslotte ook weten waar hij aan toe is, al helemaal als werknemers samen aan een product werken. Ik heb het dan nog niet eens over ploegenroosters.

Dat roept dan weer de vraag op of dat nu zo anders is. Mijn beeld van de arbeidsmarkt is dat waar het kan, werkgevers en werknemers al erg flexibel omgaan met arbeidstijden. Kijk maar naar de files: mensen gaan eerder of juist later naar hun werk om de files te ontlopen, en ook eerder of juist later weer naar huis. Er zit kennelijk al een behoorlijke rek in aanvang en einde.

Ik denk dus niet dat we teveel van die flexibiliteit moeten verwachten. Je kunt een uur eerder of later beginnen, maar daar zal het in de praktijk toch meestal wel bij blijven. Of de wet veel gaat toevoegen betwijfel ik dus; vooralsnog denk ik dat de Wet aanpassing arbeidsduur een grotere impact houdt dan deze.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Flexibele werktijden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief