Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Vorige week werden de Almeerse straten nog met vijftig giraffen stoepkrijttekeningen opgevrolijkt. Het ROC had de giraffes ter ere van de opening van het leerwerkbedrijf van de Almeerse school laten tekenen. De gemeente vond het echter een minder leuk idee en gelastte de school de tekeningen te verwijderen. Volgens de gemeente gaat het hier om een reclameuiting en dat mag niet zonder vergunning.
Nu vraagt u zich waarschijnlijk af of het ROC voor stoepkrijttekeningen wel een vergunning nodig heeft. Het antwoord dient in de Almeerse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te worden gevonden. De APV geeft regels voor het maken of voeren van handelsreclame, d.w.z. iedere openbare aanprijzing van goederen of diensten, waarmee een kennelijk commercieel belang wordt gediend. Het is verboden om zonder vergunning reclameuitingen op of aan een onroerende zaak te voeren. In de APV is een aantal uitzonderingsgevallen gegeven. Voor opschriften die van kennelijk tijdelijke aard zijn (d.w.z. niet langer dan 9 weken) is bijvoorbeeld geen vergunning vereist. Daarbij gaat het om aankondigingen die mededeling doen van een op een bepaald moment zich voordoende gebeurtenis en die door het verstrijken van de tijd hun wervende betekenis verliezen (uitspraak Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht van 20 februari 2004).
In dit geval is het aannemelijk dat de promotionele krijttekeningen van kennelijk tijdelijke aard zijn geweest en het ROC daardoor helemaal geen vergunning voor het tekenen van de vijftig giraffes nodig had. De gemeente was daarmee niet bevoegd de school op te dragen de krijttekeningen te verwijderen. Het ROC had de krijttekeningen laten tekenen enkel om de aandacht te laten vestigen op de opening van het leerwerkbedrijf. Na de opening zouden de stoepkrijttekeningen hun promotionele waarde hebben verloren. Overigens zou het ROC ook niet snel stoepkrijt hebben gebruikt als het niet om een tijdelijke promotie actie zou zijn gegaan. Een regenbui en de stoepkrijten giraffes zouden immers zijn veranderd tot een vormeloze massa.
Waarschijnlijk zullen we nooit weten of de opgelegde last tot het verwijderen van de krijttekeningen de rechterlijke toets had kunnen doorstaan. Ondanks eerder uitlatingen van de school zijn de stoepkrijttekeningen inmiddels verwijderd. Wie de stoepkrijttekeningen uiteindelijk heeft verwijderd, blijft onduidelijk. Het zou zo maar kunnen dat plaatselijke regenbuien de stoepkrijttekeningen fataal zijn geworden?
Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.