icon

Auto van de zaak: wat te doen bij ziekte?

Op gezette tijden krijgen wij van onze cliënten de vraag of van een zieke werknemer mag worden verlangd dat deze de bedrijfsauto die hij of zij ter beschikking heeft gekregen in moet leveren. Het gaat daarbij dan om de situatie waarin de bedrijfsauto ook voor (beperkt) privégebruik mag worden gebruikt. Wanneer de auto louter en alleen voor zakelijk gebruik dient, kan de werkgever zonder problemen de auto tijdens ziekte terugvragen.

Tijdens ziekte heeft de werknemer recht op doorbetaling van geldloon. Let wel, geldloon en daarmee geeft de wet de werknemer in feite geen recht op behoud van de auto bij arbeidsongeschiktheid. Desalniettemin wordt aangenomen dat in beginsel de zieke werknemer het recht op secundaire arbeidsvoorwaarden behoudt, waaronder de bedrijfsauto.

Wanneer partijen afspraken hebben gemaakt over het inleveren van de auto tijdens ziekte is de bovengestelde vraag niet moeilijk te beantwoorden. In dat geval gelden de afspraken. Of de werkgever daarmee ook kan verlangen dat de werknemer de auto bij kort durende ziektes zoals een griepje, al moet inleveren is maar de vraag. Een dergelijk beding zal mogelijk onredelijk worden geacht.

Maar wat als er geen afspraken zijn gemaakt? In dat geval zal het afhangen van de belangenafweging tussen werkgever en werknemer of de werkgever gerechtigd is om de auto terug te vorderen. Bij kortdurende ziektes zal de belangenafweging naar moet worden ingeschat eerder in het voordeel van de werknemer uitvallen maar wanneer het gaat om bijvoorbeeld bestelauto’s of auto’s met het logo van de zaak erop zal de belangenafweging desondanks mogelijk toch in het voordeel van de werkgever uitvallen. Bij langdurig ziekteverzuim zullen de belangen van de werkgever mogelijk eerder voorop staan.

Dient de werkgever de werknemer vervolgens nog te compenseren voor het gemis van de auto indien deze wordt geacht de auto in te leveren zonder dat zij daar afspraken over hebben gemaakt? Dit kan onder omstandigheden zeker het geval zijn. De auto wordt immers gezien als loon en de werkgever die ervoor kiest om de auto terug te vragen, zal hier dan ook rekening mee moeten houden.

Bovenstaande zijn slechts algemene beginselen, en zoals u weet zijn op algemene beginselen uitzonderingen mogelijk. Het kan dus zo zijn dat bijvoorbeeld geen compensatie betaald hoeft te worden, of dat u als werkgever ondanks andersluidende afspraken onder omstandigheden de auto toch niet mag terugvragen.
Al met al een onderwerp om rekening mee te houden bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst.


Liesbeth Heidstra is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Auto van de zaak: wat te doen bij ziekte?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief