Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
De gemeente Giessenland wil niet dat er met grote, witte koeienletters “Jezus redt” op het dak van een woonboerderij is geschreven. De gemeente vindt dat ernstig in strijd met de redelijke eisen van welstand. Om die reden gelast de gemeente de eigenaar van deze woonboerderij (onder oplegging van een dwangsom) de wit geschilderde dakpannen te verwijderen. Die eigenaar is het met deze beslissing niet eens en heeft (hoger) beroep ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft onlangs uitspraak gedaan en de eigenaar in het ongelijk gesteld.
De witte dakpannen met de tekst “Jezus redt” moeten volgens de gemeente op grond van de artikelen 12 en 13a van de Woningwet worden verwijderd. De gemeente volgt daarbij het advies van de welstandscommissie, die vindt dat het gebruik van felle of contrasterende kleuren en het extreme contrast tussen de bestaande zwarte en de beschilderde witte dakpannen ernstig in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. De contrasterende letters leveren volgens de welstandscommissie een te grove inbreuk op wat in de omgeving gebruikelijk is.
De eigenaar van de boerderij beroept zich op een tweetal grondrechten: het recht op vrije meningsuiting en recht op vrijheid van godsdienst. De Afdeling heeft hierover geoordeeld dat zijn grondrechten niet op ongerechtvaardigde wijze worden beperkt. De dwangsom is namelijk niet opgelegd vanwege de tekst “Jezus redt”, maar om welstandelijke wanordelijkheden te voorkomen. Daarnaast blijven er genoeg mogelijkheden voor hem over zijn mening te kunnen uiten en zijn geloof in vrijheid te kunnen belijden. De tekst kan bijvoorbeeld kleiner of in een minder opvallende kleur worden aangebracht. De last onder dwangsom is daarom terecht opgelegd, aldus de Afdeling.
De eigenaar overweegt naar het Europese Hof van de rechten van de Mens te stappen. Het kleiner of onopvallender maken van de tekst beperkt hem in het uiten van zijn evangelische mening en het in vrijheid expressief belijden van zijn geloof, aldus de eigenaar.
Hoe dan ook: de letters zullen straks op last van de gemeente weg moeten, zo niet dan is hij aan de gemeente een dwangsom verschuldigd.
Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.