Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Deze week deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) uitspraak in hoger beroep in twee (één, twee) bouwfraudezaken.
Aan de orde waren de door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opgelegde boetes aan bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw. De NMa legde de boetes op na een grootschalig fraudeonderzoek waarbij aan het licht kwam dat de betreffende bedrijven in strijd met het mededingingsrecht prijsafspraken maakten. Wie herinnert zich niet de uitzending van het televisieprogramma Zembla waarin dit breed werd uitgelicht?
In de hoger-beroepprocedures waarin het CBB deze week uitspraak deed, had de NMa met de betreffende bedrijven een zogenaamde versnelde sanctieprocedure afgesproken. In ruil voor een lagere boete dienden de bedrijven afstand te doen van het recht op individuele inzage in hun dossiers en het recht om individuele zienswijzen in te dienen. Daarnaast mocht de daarvoor in de plaats komende, centraal ingediende zienswijze geen betwisting van de in het boeterapport opgenomen juridische beoordeling en feiten inhouden. Nogal verregaand dus.
In hoger beroep stelden de bedrijven onder meer dat zij geen eerlijk proces hadden gehad. Het CBB ging hier niet in mee en oordeelde dat de NMa de bedrijven voldoende had geïnformeerd en de bedrijven desondanks bewust voor een lagere boete hadden gekozen. Ook andere verweren (o.a. ten aanzien van de grondslag en de voorwaarden van de boete) haalden het in hoger beroep niet.
Overigens volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad deze week dat een hoofdrolspeler uit de hierboven aangehaalde Zembla-uitzending formeel geen klokkenluider meer is. De Hoge Raad oordeelde dat het OM mocht vervolgen omdat op grond van recente wetgeving de verjaringstermijnen voor zware misdrijven zijn verlengd en dat gold ook voor de zaak Bos. Een klokkenluider mag volgens de toenmalige minister zelf geen strafrechtelijke betrokkenheid hebben bij de misstanden die hij aandraagt.
Al met al werd het naast de week van het voetbal dus ook een beetje de week van de bouwfraude.
Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.