Praktijkgebieden:
Oranje speelt vanmiddag zijn kwartfinale wedstrijd tegen Brazilië in het Nelson Mandela Baystadion in de havenplaats Port Elizabeth.
Aan de bouw van het stadion kleeft ook een beetje Oranjegevoel, zoals blijkt uit een artikel van begin vorige maand van Ad Tissink in Cobouw.
Het stadion is gebouwd door een aannemerscombinatie waarvan ook een Nederlandse aannemer (BAM) deel uitmaakte. Het stadion heeft 45.000 zitplaatsen, en met een bouwtijd van iets meer dan 2 jaar is het ‘t snelst gebouwde stadion in zijn categorie ooit, zegt men.
Om deze korte bouwtijd te bereiken hebben de aannemers getracht het bouwproces op alle fronten te optimaliseren. Zo kwamen ze bijvoorbeeld op het idee om de betonnen liggers die de tribune dragen niet ter plaatse te storten, maar prefab uit te voeren. Daartoe richtten ze een kleine betonfabriek in, precies op de plaats waar nu de middenstip is. Op die manier konden de geprefabriceerde elementen met twee rupskranen op hun plek worden gezet, en daarmee was de beheersing van het bouwproces -zowel wat betreft snelheid als kwaliteit – beter gegarandeerd.
Zoals de meeste stadions heeft ook het Nelson Mandela Baystadion een zeer opvallend dak. Het bestaat uit stalen vakwerkspanten bekleed met aluminiumplaten, waarbij de ruimte tussen de spanten is ingevuld met gespannen PTFE-folie.
De architect had bij het ontwerp de nationale bloem Protea in gedachten, maar de gewone burger ziet er sinds de oplevering vooral de zeilen van een schip in (niet geheel onverklaarbaar in een havenplaats).
Voor de bouw van het dak was door de opdrachtgever (de gemeente Port Elizabeth) een aparte, Australische onderaanneemster aangewezen. Deze liet de spanten maken door een staalbouwer uit Koeweit, en schakelde voor de folie een Japanse leverancier in. Dat maakte de communicatie tussen partijen tamelijk complex.
De spanten werden vanuit Koeweit verscheept als een bouwpakket van duizenden buizen en staven dat ter plekke met boutverbindingen in elkaar moest worden gezet. Alles diende precies genummerd en gelabeld te worden, want anders zou de montage uitmonden in een chaos.
Toen de spanten overeind stonden, moest daarna de aluminium dakbedekking nog worden aangebracht. Vanaf hun betonnen basis torenen de gebogen vakwerken ruim 35 meter hoger, en kragen ze maar liefst 55 meter uit. Bovendien verlopen ze van 22 meter breedte aan de basis naar 2 meter boven het veld. Dat maakte ze erg lastig bereikbaar met kranen, en dus werd besloten de afwerking met getrainde klimmers uit te voeren.
De aannemers hadden er 150 nodig, maar konden er slechts 50 werven, en daarom namen zij de beslissing het benodigde personeel dan maar zelf op te leiden. Tijdens een twee weken durende opleiding in een klasje naast de bouwplaats werden nog eens 100 bouwvakkers opgeleid in het klimmen en afdalen langs touwen.
Het is allemaal een groot succes geworden, want ongevallen zijn er niet gebeurd, en dat is toch wel een beetje een wonder als men zich realiseert dat 150 man maandenlang hoog boven de grond soms halsbrekende toeren hebben moeten uithalen om aluminiumplaten en zeil op de juiste plek te krijgen.
Het bouwen van het stadion, met name het dak, was dus een kunststukje, waarop wij als Nederlanders best een beetje trots mogen zijn.
Met de grasmat, voor het spel uiteraard het belangrijkst, gaat het helaas niet zo goed hoorde ik gisteren op het nieuws, hoewel Van Marwijk vanmorgen zei dat de mat weliswaar slecht was, maar hem niet tegenviel.
Hoe dan ook, laten we hopen dat Nederland vanmiddag wint in dit zo fraaie stadion.
Charles Smit is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.