icon

Nogmaals: Amsterdamse (en Haagse) schoonmakers (met naschrift)

Gisteren schreef ik over het kort geding dat de gemeente Amsterdam tegen de (min of meer) aangekondigde staking had aangespannen en – op het eerste oog – had verloren. Mijn conclusie was dat een verbod op een staking, als die eenmaal echt aangekondigd zou worden, bepaald niet onwaarschijnlijk zou zijn.

De bonden zijn kennelijk tot dezelfde conclusie gekomen. Het Parool meldt dat de bonden hun plannen voor een staking drastisch hebben ingeperkt. Ze staken maar 24 uur in plaats van een week, ze beginnen na Koninginnedag stipt om middernacht met de schoonmaak, en er staan op Koninginnedag calamiteitenteams klaar voor acute problemen.

Met de beperkte duur van de staking en de maatregelen die tijdens de staking worden getroffen zal het voor de gemeente een stuk lastiger zijn om aan te tonen dat de staking (nog) verder moet worden ingeperkt vanwege risico's voor volksgezondheid of openbare orde. De gemeente heeft dan ook aangekondigd tegen deze staking geen verbod te vragen.

Het kort geding van verleden week heeft dus, ook (en misschien wel met name) voor de gemeente, wel degelijk nut gehad: de plannen van de bonden zijn aanzienlijk ingeperkt. Je hoeft een procedure niet altijd direct te winnen om er toch baat bij te hebben.

Naschrift: Zojuist (28 april, 14.20) is bekend geworden dat de schoonmakers in Den Haag mogen staken op en na Koninginnedag. De gemeente Den Haag had een kort geding aangespannen om de staking te verbieden, langs dezelfde lijnen als de gemeente Amsterdam. De rechter heeft vanmiddag uitspraak gedaan en het gevraagde verbod afgewezen. De motivering is nog niet openbaar; wel is duidelijk dat het gaat om een staking van twee dagen, dus ook weer beperkter dan de staking die aanvankelijk in Amsterdam op stapel stond. Kennelijk vond de rechter niet dat twee dagen een bedrieging voor volksgezondheid of openbare orde inhoudt. Als de motivering bekend is kom ik daar nog op terug.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nogmaals: Amsterdamse (en Haagse) schoonmakers (met naschrift)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief