icon

Deeltijd WW verlengd tot juli 2011

De ministerraad heeft op het voorstel van minister Donner ingestemd om de deeltijd-WW beperkt te verlengen tot 1 juli 2011. De beperking houdt in dat na 1 april 2010 alleen nog werkgevers een aanvraag mogen doen die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van deeltijd-WW of werktijdverkorting.

De reden van deze beperkte verlenging is dat bepaalde sectoren, zoals bouw en scheepbouw, op langere termijn de gevolgen van de crisis ondervinden. De oorzaak daarvan is dat zij vaak met langlopende opdrachten te maken hebben, waardoor het bedrijf blijft na-ijlen na de economische crisis. De tijd dat een bedrijf na 1april 2010 nog gebruik mag maken van de regeling hangt af van het moment dat een bedrijf ermee begint en de omvang van het deel van het personeel waarvoor de deeltijd-WW wordt aangevraagd.

In december 2009 was nog besloten om de deeltijd-WW slechts te verlengen tot april 2010. Minister Donner had toen aangekondigd dat hij vanaf 2010 flink wilde inzetten op het vergroten van de “duurzame inzetbaarheid” (ofwel het vermogen, liefst snel, een andere baan te vinden) van werknemers. De deeltijd-WW is namelijk een crisismaatregel. Deeltijd-WW is bedoeld voor werkgevers die tijdens de crisis hun werknemers willen behouden. Niet alle werkgevers willen dat en een gezonde dynamiek is belangrijk om Nederland te herstructureren en concurrerend te houden in de wereld. Door de deeltijd-WW te lang open te houden wordt het economisch herstel belemmerd in plaats van gestimuleerd.

Het kabinet heeft daarom tevens de brief “Op weg naar herstel” aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt wordt toegelicht en maatregelen ter versterking van die markt in de toekomst worden aangekondigd. Het kabinet treft onder andere maatregelen om de positie van de ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) te verbeteren. Er komen speciale informatieloketten voor ZZP-ers waar zij te raad kunnen gaan in moeilijke tijden. Tevens wordt de regeling voor het starten vanuit de WW als zelfstandig ondernemer eenvoudiger gemaakt.

Het kabinet stelt tevens geld beschikbaar voor het experiment “werk-naar-werk”. Het doel is dat werkgevers in een regio samenwerken, zodat een werknemer die ontslagen dreigt te worden tijdig aan een andere baan wordt geholpen. Ten slotte stelt het kabinet meer geld beschikbaar voor de reeds bestaande scholingsmaatregelen, zoals het ervaringscertificaat en scholingsbonussen.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deeltijd WW verlengd tot juli 2011

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief