icon

Onkostenvergoeding wordt simpel (of toch niet?)

Het ministerie van Financiën gaat de regelingen voor onkostenvergoedingen versimpelen. Vanaf 1 januari 2011 kan de werkgever 1,4% van het salaris van alle werknemers samen onbelast in de vorm van onkostenvergoedingen uitbetalen. De werkgever mag het naar eigen inzicht over de werknemers verdelen ongeacht in welk belastingtarief zij vallen. Als die 1,4% op is, mag de werkgever alsnog onkosten vergoeden, maar tegen een vast belastingtarief van 80%. De werkgever hoeft slechts op werkgeversniveau aan de belastingdienst verantwoording af te leggen, in plaats van per individuele werknemer.

Op dit moment bestaat er een doolhof aan regeltjes voor onkostenvergoedingen, voor elke soort vergoeding geldt een andere (absurde) regel. Bijvoorbeeld, een fiets komt pas voor onkostenvergoeding in aanmerking als deze niet duurder is dan € 749,- en de accessoires niet meer dan € 82,- en minimaal 50% van de werkdagen wordt gefietst, telefoonkosten zijn alleen onbelast als meer dan 10% van het gebruik zakelijk is, een vergoeding voor computers is onbelast als het zakelijk gebruik aantoonbaar boven de 90% ligt, werkkleding mag alleen onbelast worden vergoed als het een duidelijk bedrijfslogo heeft van minimaal 70cm2 in totaal, etc.

Helaas lost de nieuwe regeling toch niet het hele doolhof op, want vergoeding voor laptop, etentjes, outplacement, verhuiskosten, reiskosten en scholingen vallen toch niet onder de nieuwe regels.

Kortom het doolhof is slechts hervormd in plaats van verdwenen. Werkgevers hebben tot 2014 de keuze om wel of niet gebruik te maken van de nieuwe regeling. Ik kan mij zo voorstellen dat het de gemiddelde werkgever wel 4 jaar zal kosten voor hij het nieuwe doolhof heeft doorgrond.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Onkostenvergoeding wordt simpel (of toch niet?)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief