icon

Uitstel van oplevering bij meerwerk

De opdrachtgever die met zijn aannemer overeenkomt dat de aannemer op een vaste datum zal opleveren, heeft er recht op dat dit inderdaad gebeurt. Schiet de aannemer over de overeengekomen opleverdatum heen, dan is hij in beginsel schadeplichtig. Als die schade vooraf overeengekomen is als een kortingbedrag per dag, is het aantal dagen bouwtijdoverschrijding in principe de maximum schadevergoeding die de opdrachtgever met de aannemer kan verrekenen. Zie ook onze eerdere bijdrage over dit onderwerp. Is geen korting- of boetebedrag overeengekomen, dan moet de aannemer in principe de gehele schade aan de opdrachtgever vergoeden. Dat kan in de papieren lopen.

Het heeft voordelen om vast boetebedrag op te nemen in het contract, want dan is er geen discussie over de hoogte van de schade. Zowel opdrachtgever als aannemer weten dan wat hun boven het hoofd hangt. Het heeft ook een nadeel als het boetebedrag per dag veruit onvoldoende is om de werkelijke schade te dekken. Het is daarom raadzaam om het boetebedrag per dag vooraf in de overeenkomst zoveel mogelijk in overeenstemming vast te stellen met de potentiële schade.

Let op: in standaardvoorwaarden die de aannemer vaak hanteert staan meestal heel lage bedragen, zodat het nodig kan zijn die bedragen van te voren aan de potentiële realiteit aan te passen.

Opdrachtgevers hebben de neiging om tijdens het werk meerwerk op te dragen. Dat meerwerk geeft de aannemer in principe geen recht op verlenging van de bouwtijd en uitstel van de opleverdatum: dat moet de aannemer uitdrukkelijk vragen en erger nog: de aannemer moet daar uitdrukkelijk antwoord op verlangen. Het laten zwemmen van de gevolgen van meerwerk voor de opleverdatum is dus zeer af te raden. Het meerwerk wordt gezien als een aanvullende overeenkomst die binnen de tijdsbepaling van de oude overeenkomst valt. Hoewel de redelijkheid van verlenging van de opleverdatum uiteraard een rol kan spelen, is het als aannemer toch gevaarlijk om op vanzelfsprekende verlenging te speculeren: als de verlenging niet wordt bepaald kan de opdrachtgever het hem nog knap lastig maken.

Dit principe van tijdige nakoming van de overeenkomst geldt eigenlijk voor het gehele recht. Het mooiste schoolvoorbeeld is de te laat geleverde bruidsjurk, in welk geval de couturier geen recht heeft op zijn gage en ook schadeplichtig is: de bruid kwam niet zo mooi uit als zij was overeengekomen. Voor de aannemerij geldt in principe hetzelfde. Een aannemer doet er dus goed aan om, in geval van substantieel meerwerk, altijd termijnsverlening te bedingen bij de opdrachtgever. Wil de opdrachtgever dat niet toekennen, dan is de enige remedie om geen meerwerk te accepteren.


Jaap Rehbock is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitstel van oplevering bij meerwerk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief