icon

Verruiming ouderschapsverlof (3)

eerder werd al geschreven over het wetsvoorstel tot verruiming van het ouderschapsverlof van 13 naar 26 weken. De Eerste Kamer heeft dit voorstel inmiddels goedgekeurd, waarmee de wetswijziging is aangenomen. De verruiming van het ouderschapsverlof houdt in dat een werknemer nu recht heeft op 26 in plaats van 13 weken, verspreid over een jaar in plaats van een half jaar. Tevens is het niet meer verplicht om mee te doen aan de levensloopregeling om van de ouderschapsverlofkorting gebruik te kunnen maken. Deze ouderschapsverlofkorting is een korting op de inkomensbelasting en premies volksverzekeringen.

In Europees verband zal het recht op ouderschapsverlof binnenkort ook worden uitgebreid. Europese Sociale partners hebben daartoe in maart 2009 een overeenkomst gesloten. Zij zijn overeengekomen dat de huidige richtlijn inzake ouderschapsverlof van 1996 zal moeten worden aangepast. Zij willen dat het ouderschapsverlof wordt verlengd van 3 naar 4 maanden en dat 3 maanden van de ene naar de andere ouder kunnen worden overgedragen. De Sociale partners hebben echter geen wetgevende macht in Europa, dus zal de Europese Commissie de aangepaste richtlijn nog ter goedkeuring aan de Raad moeten presenteren.

Een Europese richtlijn geeft, zoals de naam al doet vermoeden, een richtlijn aan de lidstaten over hoe ze op een bepaald gebied hun wetgeving moeten inrichten. De richtlijn geeft regels waar de lidstaten zich ten minste aan moeten houden. Ten gunste van de burger mag er echter (bijna) altijd worden afgeweken van die richtlijn. Het recht op 26 weken (6 maanden) in Nederland is dus een gunstige afwijking van de Europese regels. Als Nederland haar ouderschapsverlofregeling echter niet had aangepast, zou Nederland na invoering van de nieuwe richtlijn in negatieve zin afwijken en daarmee in strijd met de Europese richtlijn handelen.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verruiming ouderschapsverlof (3)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief