Praktijkgebieden: Bedrijven in moeilijkheden
Dat de voorspelde golf van faillissementen heeft doorgezet, lijkt bevestigd te worden door de statistieken over het eerste kwartaal van 2009. Op curatoren.net is te lezen dat het aantal faillissementen in het eerste kwartaal met 32% is gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008.Volgens de gegevens van curatoren.net verandert inmiddels ook de aard van de getroffen bedrijven. Werden eerst nog met name de bouw en auto-industrie geraakt, inmiddels komen ook dienstverlenende bedrijven in faillissementssituaties terecht.
Ook de sport lijkt te worden geraakt door de crisis. NOC*NSF heeft op zijn website een meldpunt geopend waar sporters, sportorganisaties, sportverenigingen etc. melding kunnen maken van de (positieve en negatieve) effecten van de economische crisis op hun sportpraktijk. NOC*NSF roept ook eenieder op om mee te denken over mogelijkheden om via de sport de economie te stimuleren.
Een aantal voorbeelden van financiële problemen in de sport vanwege onder meer het uitblijven van sponsorbetalingen, is al zichtbaar geworden. Zo zagen we in de Giro d’Italia de renners van Astana de naam van hun sponsor afplakken uit onvrede met de financiële misstanden (en waarschijnlijk het uitblijven van volledige salarisbetalingen). De Stichting Topvolleybal Rotterdam moest daags na het behalen van de landstitel met haar eerste herenteam Nesselande het faillissement aanvragen. De problemen bij Fortuna Sittard zijn inmiddels veelbesproken en het lijkt erop dat een kort geding dat door Fortuna Sittard tegen de KNVB is aangespannen binnenkort uitsluitsel zal geven over het voortbestaan van professioneel voetbal in Sittard. De gemoederen lopen hoog op bij het dreigende einde van sportclubs. Misschien nog wel meer dan bij bedrijfsmatige faillissementen of betalingsproblemen voelen veel mensen zich betrokken bij en geraakt door financiële problemen van ‘hun’ sportclubs.
Een paar liefhebbers (en sponsoren) van Fortuna Sittard hebben zelfs de stichting TOF (Trots op Fortuna) opgericht om geld in te zamelen voor de club. Dat lijkt ook goed te lukken, de schuldenlast van de club zou in korte tijd fors zijn teruggebracht. De bemoeienis van de oud-Fortunaspeler Mark van Bommel, die met zijn huidige club FC Bayern München een benefietwedstrijd zal spelen tegen Fortuna Sittard, had daar ook vast een positief effect op. Welke andere oud-werknemer zou zich zoveel inspannen om zijn oude werkgever te behoeden voor een financiële neergang? Of welke liefhebber van het ‘product’ richt een stichting op om het product te behouden?
Ondanks de inspanningen van de club en liefhebbers heeft de KNVB recent (19 mei 2009) besloten om de proflicentie van Fortuna Sittard in te trekken per eind juni 2009 vanwege het niet voldoen aan het licentiereglement betaald voetbal (met name begrotingseisen en zogenaamde financiële continuïteit). Uit reacties in de media blijkt dat velen zich het verlies van Fortuna Sittard, althans het profvoetbal voor de regio Limburg, aantrekken. Er wordt dan ook met spanning uitgekeken naar de beslissing die de burgerlijke rechter zal nemen in het door Fortuna Sittard tegen de KNVB aanhangig gemaakte kort geding.
Marieke Oosterhuis is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.