Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Een bouwwerk dient te voldoen aan redelijke eisen van welstand. Of dit het geval is wordt door een onafhankelijke deskundige welstandscommissie getoetst in het kader van de procedure tot verlening van de bouwvergunning. De welstandscommissie dient daarbij de voorschriften van de gemeentelijke Welstandsnota te betrekken. Burgemeester en Wethouders nemen over het algemeen het advies van de welstandscommissie bij het besluit tot verlening van de bouwvergunning over.
In onze weblog van 7 november 2008 is een voorstel van het kabinet besproken dat inhield dat de verplichte toetsing door de onafhankelijke welstandscommissie zou komen te vervallen. Ambtenaren zouden de bouwplannen voortaan moeten gaan toetsen. Onlangs heeft de Tweede Kamer tegen dit voorstel gestemd. De Minister is van plan het voorstel aan te passen. Hij wil voorstellen om de verplichte welstandstoets in stand te laten. Gemeenten zouden wel mogen bepalen op welke wijze dit zou moeten worden ingevuld (door een welstandscommissie, een dorps of stadsbouwmeester of toch ambtelijke afdoening).
Een tweede ontwikkeling op het gebied van welstand betreft de mogelijkheden tot het indienen van een deskundig tegenadvies in bezwaar-, beroeps of hoger beroepsprocedures. Bezwaren op het gebied van welstand worden volgens vaste rechtspraak alleen gehonoreerd indien de bezwaren worden ondersteund door het advies van een wel-standsdeskundige (tenzij het advies van welstandscommissie naar inhoud en wijze van totstandkoming gebreken vertoont).
Het was voorheen vaste rechtspraak dat een tegenadvies van een deskundige uiterlijk voor de beslissing op bezwaar in de procedure gebracht diende te zijn. Een nader overgelegd advies werd buiten beschouwing gelaten. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State besliste op 26 september 2007 al dat een tegenadvies van een welstandsdeskundige ook in de beroepsfase nog kon worden ingebracht, mits in de bezwaarfase het welstandsadvies was bestreden.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag geoordeeld dat een deskundig tegenadvies ook nog in hoger beroep in de procedure gebracht mag worden. Dit advies moet wel voortbouwen op hetgeen in beroep is aangevoerd. Dit past in de recente lijn van de Afdeling ten aanzien van andersoortige adviezen die in hoger beroep in de beoordeling plegen te worden betrokken als de goede procesorde zich daartegen niet verzet.
Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.