Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Onbetaald verlof wint aan populariteit: werknemers nemen het steeds vaker op. De één neemt een sabbatical, de ander wil ouderschapsverlof, zorgverlof, verlof voor het pensioen ingaat of verlof voor het afronden van een opleiding. Met de komst van levensloopregeling en de spaarloonregeling (en het verdwijnen van de Vut-regelingen) zal onbetaald verlof naar verwachting een steeds belangrijker rol krijgen in de toekomst.Daarom een overzicht waar u als werkgever en/of werknemer rekening mee dient houden bij het opnemen van onbetaald verlof. Vandaag het effect op vakantieopbouw, en kwesties rond ziekte en arbeidsongeschiktheid.
In de periode dat onbetaald verlof wordt genoten worden geen vakantiedagen opgebouwd. Pas vanaf het beëindigen van het verlof worden weer vakantiedagen opgebouwd. Dit is alleen anders bij het opnemen van langdurig zorgverlof; dan worden wel vakantiedagen opgebouwd.
De werknemer die onbetaald verlof opneemt blijft verzekerd voor ziektekosten, nu de verplichte verzekering voor de Zorgverzekeringswet doorloopt. Heeft de werknemer helemaal geen inkomsten tijdens het verlof, dan hoeft de inkomensafhankelijke bijdrage niet betaald te worden. De nominale premie blijft echter verschuldigd.
Wordt de werknemer ziek tijdens het opnemen van volledig onbetaald verlof, dan heeft de werknemer (ook) geen recht op loon of op een Ziektewet-uitkering. Indien de werknemer nog ziek is na afloop van het verlof, dan geldt dat de dag dat het onbetaald verlof eindigt als eerste ziektedag wordt aangemerkt. Met het einde van het verlof wordt ook de loondoorbetaling hervat (tenzij de werknemer recht heeft op een Ziektewetuitkering), dienen de reïntegratie-activiteiten worden gestart en start de wachttijd van de WIA.Wordt de gehele wachttijd doorlopen dan heeft de werknemer recht op een WIA-uitkering. De hoogte en de duur van de WIA-uitkering worden door het onbetaald verlof niet aangetast, tenzij het verlof langer dan 18 maanden heeft geduurd.
Bij ziekte tijdens deeltijdverlof (bijvoorbeeld ouderschapsverlof) ontvangt de werknemer alleen loon of een uitkering over de uren die worden gewerkt. Bij beëindigen van het verlof ontvangt de werknemer weer volledige loondoorbetaling. Bij deeltijdverlof dient uiteraard wel direct te worden gestart met de reïntegratie-activiteiten.
Voorts geldt dat de werknemer en de werkgever kunnen afspreken dat het onbetaald verlof vroegtijdig wordt beëindigd wegens ziekte. Ook in dat geval wordt de loonbetaling hervat op het moment dat het verlof eindigt.
De werknemer heeft overigens de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren voor de Ziektewet via het UWV-werkbedrijf.
In een volgend artikel ga ik onder meer in op pensioen en op de al eerder genoemde levensloopregeling.
Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.