icon

Roken mag in Bredaas rookcafé Biljart Victoria: rookverbod in strijd met gelijkheidsbeginsel?

Niet alleen de bevolking is verdeeld over het rookverbod. Sinds vorige week zijn de Nederlandse rechters nu ook officieel verdeeld. Op 3 april jl. heeft de rechtbank Breda de uitbaters van het café Victoria van het overtreden van het rookverbod namelijk vrijgesproken, terwijl de rechtbank Groningen eind februari de eigenaar van café de Kachel nog had veroordeeld vanwege het negeren van het rookverbod.

Het rookverbod in de horeca is vanaf 1 juli 2008 van kracht. Het doel van het rookverbod is om de werknemers te beschermen. Het Groningse café de Kachel en het Brabantse rookcafé hebben echter geen personeel in dienst die beschermd hoeven te worden. Omdat de wetgever geen oneerlijke concurrentie tussen horecaondernemingen met of zonder personeel in de hand wilde werken, heeft hij het rookverbod om die reden ook ingesteld voor de eenmanszaken.

Volgens de rechtbank Breda kan het rookverbod voor eenmanszaken niet in stand blijven omdat het rookverbod in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, zoals onder meer is neergelegd in artikel 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Ook worden de eenmanszaken in de praktijk onevenredig hard getroffen door het verbod. De Bredase rechtbank overweegt daarbij dat eenmanszaken meestal kleine horecaondernemingen zijn en door wettelijke of praktische beletselen niet in de gelegenheid zijn aparte rookruimtes in te richten. De grote cafés kennen deze beletselen niet of nauwelijks waardoor de reële mogelijkheid bestaat dat de klanten de kleinere cafés zullen mijden omdat ze daar niet kunnen roken. Wat de rechtbank hier eigenlijk probeert te zeggen, is dat het rookverbod ongelijkheid en daarmee oneerlijke concurrentie tussen horecaondernemingen met en zonder personeel in de hand werkt zonder dat daarvoor een rechtvaardiging bestaat. Maar was dat nu niet juist de reden voor de wetgever het rookverbod ook voor eenmanszaken in te stellen?

Hoe dan ook: het eerste legale rookcafé in Nederland is vooralsnog een feit. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan. Of de Bredase uitspraak in stand zal blijven, moet nog maar blijken.

Wordt vervolgd!


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Roken mag in Bredaas rookcafé Biljart Victoria: rookverbod in strijd met gelijkheidsbeginsel?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief