icon

Faillissementsaanvraag als incassomiddel

In deze economische zware tijden zullen bedrijven (nog) minder snel geneigd zijn hun schulden te betalen. Veel bedrijven betalen hun meest dringende schulden, terwijl zij de voldoening van de andere het liefst uitstellen in afwachting van betere tijden. Hoe kunt u in dat geval als schuldeiser de schuldenaar dwingen te betalen? Een effectief middel is vaak de faillissementsaanvraag.

In Nederland zijn de eisen om een bedrijf failliet te laten verklaren niet erg hoog: u dient een vordering te hebben op de schuldenaar, een ander moet ook een vordering hebben op de schuldenaar (een zogenaamde steunvordering) en één van beide moet opeisbaar zijn. Opeisbaar betekent dat een vordering kan worden opgeëist, bijvoorbeeld omdat niet binnen de afgesproken termijn is betaald. Een advocaat kan voor u een faillissementsaanvraag bij de rechtbank indienen.

Aan een faillissementsprocedure kleven echter nadelen. U draagt zelf de kosten voor het aanvragen van het faillissement (wel kunt u deze later als preferente vordering indienen in het faillissement als dat inderdaad wordt uitgesproken). De schuldenaar kan de aanvraag relatief makkelijk omzeilen door de steunvordering te voldoen, waardoor er maar één schuld – die van u – overblijft en de rechter het faillissement niet zal uitspreken. Er is een kans dat de rechter meent dat uw vordering onvoldoende vaststaat. En dan is er ook de mogelijkheid dat de rechter ondanks dat aan de drie hiervoor genoemde voorwaarden is voldaan, toch het faillissement niet uitspreekt omdat uw wederpartij niet verkeert in de zogenaamde “toestand waarin hij is opgehouden te betalen”.

Daarnaast: mocht het uiteindelijk tot een faillissement komen, dan zult u rekening moeten houden met de andere schuldeisers. De curator is er immers voor alle schuldeisers. Bovendien als al een gedeelte van de vordering onder druk van uw aanvraag is betaald, kan de curator het betaalde gedeelte terugvorderen.

Voor diegenen die deze nadelen overkomelijk vinden, blijft de faillissementsaanvraag echter een sterk middel om een schuldeiser te dwingen te betalen. Geen enkel bedrijf houdt van de dreiging failliet verklaard te kunnen worden.


Maurits Richert is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Faillissementsaanvraag als incassomiddel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief