Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Nagenoeg alle overheden communiceren via hun websites langs elektronische weg met burgers. Ook het indienen van aanvragen kan vaak digitaal, alhoewel uitgangspunt is dat elektronische verzending van een aanvraag aan een bestuursorgaan alleen is toegestaan indien het bestuursorgaan (vooraf) kenbaar heeft gemaakt dat deze weg open staat. Ondertekening van de aanvraag is vaak -en soms uitsluitend- mogelijk via DigiD.nl.
Maar wat als u een aanvraagformulier indient via internet maar een schriftelijke of digitale handtekening achterwege blijft? Mag uw aanvraag dan als onvolledig buiten behandeling blijven?
Het overkwam de gemeente Venlo, die een zogenaamde MEP-subsidie aanvroeg bij het zelfstandige bestuursorgaan EnerQ. Als agentschap van het Ministerie van Economische Zaken is EnerQ verantwoordelijk voor de uitvoering van de Elektriciteitswet en verstrekt ter stimulering van de milieukwaliteit van elektriciteitsproductie subsidies, met name aan bedrijven en overheden. Via de website van EnerQ was een digitaal aanvraagformulier in te vullen en te verzenden. Bij ontvangst van het berichtje “Uw digitale aanvraag is verstuurd” stond opgemerkt dat dit niet voldoende was om een formele aanvraag in te dienen. Daartoe was het benodigd een (handmatig) ondertekend “origineel” aanvraagformulier in te dienen. Per gewone post dus.
EnerQ ontvangt dit “originele” formulier niet en neemt geen beslissing op de subsidieaanvraag.
Het bezwaar tegen het niet nemen van een beslissing wordt niet-ontvankelijk verklaard. EnerQ is van oordeel dat zij niet gehouden was een beslissing te nemen omdat de subsidieregeling zich tegen elektronische indiening van een aanvraag verzet en de digitale aanvraag wegens het ontbreken van een handtekening niet volledig zou zijn geweest. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, het bevoegde orgaan in zaken over (onder meer) de Elektriciteitswet, oordeelde echter anders: nu EnerQ het elektronisch opvragen en indienen van het aanvraagformulier stimuleert door die mogelijkheid te creëren op de website is de betekenis van het vereiste “orginele” formulier onduidelijk. Bovendien was de ondertekening van het aanvraagformulier ook via de elektronische weg (alsnog) mogelijk geweest. Het College heeft in zijn uitspraak (BB 2009, 44) bepaald dat EnerQ, twee jaar nadat de digitale aanvraag is verzonden, alsnog op de aanvraag dient te beslissen!
De MEP-subsidieregeling is overigens in augustus 2006 stopgezet en opgevolgd door de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE). Middels deze regeling wordt productie van energie uit duurzame bronnen gesubsidieerd, ook aan burgers die bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen energie produceren. De activiteiten van EnerQ zijn per 1 januari 2009 overgenomen door SenterNovem.
Martine Goosens is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.