Praktijkgebieden:
Sex en de EO, homo's en de EO – het blijven lastige combinaties. Schreef ik twee weken geleden nog over een homo die was geweigerd voor het programma Veertig dagen zonder sex, nu is het de presentator zelf die voor een ongewenste sub-boodschap zorgt. Wat is geval?
De uitgevers van het tijdschrift Linda., die al vaker eenmalige uitgaven rond een specifieke man uitbrachten, brengen binnenkort een eenmalige uitgave getiteld Homo. uit. Voor dat blad is Arie Boomsma, presentator van bovengenoemd programma, schaars gekleed gefotografeerd. In een persbericht dat wordt geciteerd op de site van Boomsma geeft de directeur van de EO aan dat de fotoshoot schadelijk is voor de missie van de EO, die – kennelijk – luidt dat alleen de binnenkant er toe doet. Met de schorsing wil de EO een duidelijk statement maken.
Kan zoiets? Meestal is dat lastig. Ik weet niet of Boomsma in dienst is bij de EO of niet (de term “schorsing” impliceert dat wel), maar als dat inderdaad zo is dan zou de EO het nog lastig kunnen krijgen bij de rechter. Die is in de regel namelijk terughoudend om gedrag buiten werktijd een rol te laten spelen in arbeidsverhoudingen, tenzij er een directe relatie ligt. De EO legt die relatie zelf wel, maar het klinkt wat vergezocht.
Boomsma zelf lijkt doordrongen van de ernst van wat hij heeft gedaan. Hij accepteert de schorsing, betuigt spijt en wil de komende drie maanden gebruiken het vertrouwen van de EO en de achterban in hem te herstellen. Dat lijkt me overigens nog best lastig, gezien het feit dat zijn programma ook drie maanden van de buis gaat, maar goed.
Opmerkelijk is overigens dat Arie Boomsma al eerder in de Linda. heeft gestaan, en toen ook al schaars gekleed, als een Ken-pop naast een Barbie-achtige Linda de Mol. Ik heb daar toen geen ophef over gehoord. Is hij nu nóg schaarser gekleed, of gaat het om het feit dat het nu niet “Linda.” is maar “Homo.”? Wie meer wil weten zal de Homo. straks moeten kopen, en dat zullen vast veel mensen doen na deze gratis reclame van de EO.
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.