icon

Wet oneerlijke handelspraktijken in werking getreden

Eerder schreven wij al dat in mei 2005 de Europese richtlijn die oneerlijke handelspraktijken tegen consumenten binnen de Europese Unie moet tegengaan, in Brussel was aangenomen. Het Nederlandse wetsvoorstel dat toentertijd naar aanleiding van de richtlijn werd gemaakt, is per 15 oktober 2008 in werking getreden; de Wet oneerlijke handelspraktijken (Wet OHP). De Wet OHP is geïmplementeerd in Boeken 3 en 6 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.

De nieuwe wetgeving geldt uitsluitend in de relatie aanbieder – consument. Kort gezegd (en uitgebreider in de eerdere blog), verbiedt de wet aanbieders van producten en diensten om “oneerlijke handelspraktijken” toe te passen bij de promotie, verkoop en levering aan consumen-ten, waarbij ook gelijk indirect wordt beoogd de belangen van bonafide ondernemers beter te beschermen tegen oneerlijke concurrentie van malafide aanbieders.

De Consumentenautoriteit en de Autoriteit Financiële Markten zijn voor de Wet OHP aangewezen als toezichthouders. De AFM voor de financiële sector en de Consumentenautoriteit voor de overige sectoren. De Wet OHP voorziet ook in sancties in geval van overtreding. De ondernemer die de wet overtreedt is én schadeplichtig jegens zijn consumenten én kan geconfronteerd worden met een administratieve boete van maximaal € 45.000 of een last onder dwangsom, opgelegd door de Consumentenautoriteit of de AFM.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wet oneerlijke handelspraktijken in werking getreden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief