icon

Bouwen in de zorg: het Waarborgfonds

De financiering van bouwprojecten in de zorg is niet eenvoudig. Banken zijn enigszins huiverig om financiering te verstrekken. Volgens sommigen is de kredietcrisis daarvan de oorzaak, volgens anderen zien banken een zorginstelling tegenwoordig als een “slecht risico” omdat zij na alle stelselwijzigingen een onzekere inkomstenstroom hebben en torenhoge (vaste) lasten.

Om de financiering van nieuwbouw projecten wat makkelijker te maken, is het Waarborgfons voor de Zorgsector opgericht. Het Waarborgfonds stelt zich jegens de bank garant (of beter gezegd: borg) voor de terubetaling van de verstrekte lening.

Daarvoor vraagt het Waarborgfonds wel een bereidstellingsvergoeding van 0,1% van het geleende bedrag.

Het Waarborgfonds stelt voorwaarden aan een zorginstelling, voordat deze een borgstelling afgeeft. De zorginstelling dient o.a. aan bepaalde financiële vereisten te voldoen. Welke dat precies zijn, wordt uitgelegd op de website van het Waarborgfonds.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bouwen in de zorg: het Waarborgfonds

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief