icon

Dexia effectenlease: update

Het wordt weer eens tijd voor een korte update over de effectenlease kwestie, omdat de Rechtbank Amsterdam heeft bekend gemaakt dat zij de behandeling van alle Dexia zaken zal opschorten totdat de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan. De uitspraak van de Hoge Raad wordt verwacht in voorjaar 2009. Een bijkomende reden is dat de rechtbank vaststelt dat het Gerechtshof de “voorbeeldvonnissen” (zie weblog 1 mei 2007). De rechtbank wil geen vonnissen wijzen die vervolgens toch worden vernietigd omdat zij in strijd zijn met de insteek van het Gerechtshof of van de Hoge Raad.

Maar wat heeft dan het Gerechtshof gezegd ?

In de eerste plaats heeft het Gerechtshof (klik hier) bepaald dat het Dexia Aanbod geldig is en niet kan worden vernietigd vanwege bedrog of misbruik van omstandigheden. Dat zal een teleurstelling zijn voor de aanhangers van de samenzweringstheorie, maar benadrukt wel weer eens een belangrijk principe in ons recht. Als je een schikking treft, moet je daar later niet over zeuren. Overigens lijkt het erop dat in het hoger beroep niet specifiek aan de orde is geweest de stelling dat Dexia intern heeft onderwezen dat bij effectenlease een handtekening van de echtgenoot was vereist, terwijl zij in alle latere (volgens sommigen dreigende) correspondentie en procedures vrij stellig het tegendeel beweerde. Maar of daarmee dan sprake is van misleiding ? Het Gerechtshof is in ieder geval nogal terughoudend.

Verder heeft het Gerechtshof bepaald dat bij een schending van de zorgplicht het onredelijk zou zijn als de belegger meer dan 1/3 van de restschuld zou moeten betalen (klik hier). Uit het arrest valt niet goed op te maken waarom een korting wordt gegeven tot 1/3 van de restschuld. In de voorbeeldvonnissen van de rechtbank werd een onderscheid aangebracht naar persoonlijke omstandigheden zoals vermogenspositie, opleidingsniveau, beleggingservaring etcetera. Het lijkt alsof het Gerechtshof echter simpelweg de Duisenberg regeling volgt, die dat onderscheid niet maakt. Dat is begrijpelijk, omdat hetzelfde Gerechtshof de Duisenberg regeling algemeen verbindend heeft verklaard. En dan is de cirkel toch weer rond.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dexia effectenlease: update

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief