icon

Verruiming ouderschapsverlof

De Wet Arbeid en Zorg bepaalt dat en onder welke voorwaarden werknemers met kinderen recht hebben op (onbetaald) ouderschapsverlof. De duur van dit ouderschapsverlof bedraagt per kind dertien maal de arbeidsduur per week. Ouders die ouderschapsverlof genieten, kunnen bij de belastingdienst ook ouderschapsverlofkorting krijgen. Deze ouderschapskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen; ouders hoeven dus minder belasting en premies te betalen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de ouders deelnemen aan de levensloopregeling en daarop een bedrag storten.

Het kabinet heeft thans voorgesteld deze regelingen te verruimen. Per 1 januari 2009 wil het kabinet het recht op ouderschapsverlof verlengen van de huidige 13 weken naar 26 weken. Deze verlening zal overigens alleen gelden voor nieuwe aanspraken op ouderschapsverlof. Voorts wil het kabinet de ouderschapskorting loskoppelen van de levensloopregeling. Met deze verruiming hoopt het kabinet dat ouders werk en zorgtaken beter kunnen combineren.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. We houden u op de hoogte!


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verruiming ouderschapsverlof

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief