icon

Illegale onderhuur en onterechte winsten

Goed nieuws voor woningcorporaties. Een huurder van een sociale huurwoning die zijn woning illegaal onderverhuurde moet de daarmee behaalde winst afstaan aan de woningbouwcorporatie. Dit bepaalde het gerechtshof Amsterdam (LJN: BF1347) vorige week in een door Stichting Ymere aangespannen zaak.

Het hof betrekt in zijn uitspraak het feit dat illegale onderverhuur van sociale woningbouw in Amsterdam op grote schaal (in sommige delen van Amsterdam zou 20 % van de woningbouw illegaal worden onderverhuurd) voorkomt. Er worden zo veel huurwoningen onttrokken aan de woningvoorraad die is bestemd voor specifieke doelgroepen. Woningbouwcorporaties moeten hierdoor aanzienlijke extra kosten maken om alsnog hun doelstellingen – onder andere bestaande uit het voldoende aanbieden van sociale huurwoningen – te behalen. Het hof overweegt dat deze schade (ten dele) veroorzaakt wordt door de toerekenbare tekortkoming van de illegale onderverhuurder. De illegale onderverhuurder is volgens het hof dan ook (ten dele) aansprakelijk voor de geleden schade.

Woningcorporaties hebben positief gereageerd op de uitspraak. Met de veroordeling hebben zij een extra instrument verkregen in de strijd tegen illegale onderverhuur.


Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Illegale onderhuur en onterechte winsten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief