icon

Beslag bij niet betrokken bankfiliaal kleeft niet

Derdenbeslag (bijvoorbeeld op de bankrekening van uw debiteur) komt tot stand op het moment dat het beslagexploot aan de derde waaronder het beslag gelegd gaat worden (de bank), wordt betekend. In het geval die derde een rechtspersoon is, dient het beslagexploot te worden betekend: “aan de plaats waar de rechtspersoon volgens zijn statuten of reglement zijn zetel heeft, of waar de rechtspersoon een kantoor of filiaal houdt ten aanzien van aangelegenheden die dit kantoor of filiaal betreffen“, aldus de wet.

Indien dus beslag gelegd wordt onder een bank, dient het beslagexploot te worden betekend aan het hoofdfiliaal van de bank of aan de bank waar de schuldeiser zijn bankzaken regelt. Het komt evenwel veelvuldig voor dat gerechtsdeurwaarders voor het gemak het beslagexploot betekenen aan een filiaal bij hen in de buurt, zonder dat dit filiaal het hoofdfiliaal is of het specifieke filiaal waar de schuldeiser bankiert.

Tot nog toe kwam deze gang van zaken veelvuldig voor en ging het ook vaak goed. De rechtbank Amsterdam steekt hier nu echter een stokje voor. In een onlangs gepubliceerde uitspraak , waar het inderdaad ging om de betekening van een beslagexploot aan een bank, oordeelt de rechtbank dat deze exploten slechts betekend mogen worden aan de plaatsen die de wet toestaat, dus alleen aan het hoofdfiliaal of het filiaal waar de schuldeiser bankiert. Betekening aan een andere plaats, betekent dat het beslag niet rechtsgeldig is gelegd en het beslag dus niet “kleeft” (zoals dat heet).

Alvorens derdenbeslag onder een bank te leggen, dienen beslagleggers dus goed te onderzoeken aan welke bank het beslagexploot betekend dient te worden. Het kost wellicht iets meer tijd, maar het risico van een niet-rechtsgeldig beslag op déze grond wordt daarmee wel voorkomen.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beslag bij niet betrokken bankfiliaal kleeft niet

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief