Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Eén omgevingsvergunning in één procedure in plaats van tal van verschillende vergunningen voor één en hetzelfde project; dat is de doelstelling van het wets-voorstel Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Die omgevingsvergunning zou dan in de plaats komen van bijvoorbeeld een bouwver-gunning, milieuvergunning, monumentenvergunning, kapvergunning, sloopvergunning en reclamevergunning.
Voor de burger maakt het de procedure(s) ongetwijfeld gemakkelijker, maar voor de overheid is dit een zeer ingewikkeld project. De bevoegdheden voor het verlenen van de 25 in de Wabo genoemde vergunningen/ontheffingen liggen namelijk bij verschillende bestuursorganen en er bestaan ook nog adviesverplich-tingen (bv. welstandscommissie, monumentencommissie). En het is nu juist de bedoeling van de Wabo dat één bevoegd gezag gaat beslissen.
De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met de nieuwe wet. Bij de behandeling van het wetvoorstel had de Kamercommissie nog diverse vragen over mogelijke strijd met de Grondwet. Het voorstel raakt namelijk belangrijke aspecten van de structuur van decentralisering. Zo steunt het creëren van bepaalde vergunningsbe-voegdheden op de autonome bevoegdheid van Gemeenteraad en Provinciale Staten om verordeningen te maken. De Wabo daarentegen schaart dergelijke vergunnin-gen onder de omgevingsvergunning, hetgeen is aan te merken als medebewind (d.w.z. verplichte medewerking aan beleid van een ander). Daarnaast bestaan er vragen over onder meer het belanghebbendenbegrip bij de omgevingsvergunning, de uitvoeringsaspecten en de kosten.
Het was de bedoeling dat de Wabo per 1 januari 2009 in werking zou treden, maar vanwege de organisatorische en juridische voorbereiding heeft de minister dit alvast uitgesteld naar 1 januari 2010.
Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.