Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Al enige tijd wordt er in politiek Den Haag gesproken over de aanpak van onrechtmatige bewoning en huisjesmelkerij. Lange tijd is daarbij nagedacht over de keuze tussen een strafrechtelijke en een bestuurlijke boete. Vorige week kondigde het kabinet aan te kiezen voor het bestuursrechtelijke instrument. Het kabinet wil gemeenten de bevoegdheid geven om een bestuurlijke boete op te leggen als huurders of verhuurders onrechtmatig gebruik maken van een woning.
De bestuurlijke boete zal door gemeenten kunnen worden gebruikt om de Huisvestingswet (en verordeningen op grond van deze wet) beter te handhaven. Zo is het de bedoeling dat de bestuurlijke boete kan worden opgelegd aan huurders als er sprake is van het zonder huisvestingsvergunning bewonen van een vergunningsplichtige woning. Tevens kan de boete aan verhuurders worden opgelegd voor het zonder vergunning onttrekken van woonruimte aan de woningmarkt, het omzetten in een niet zelfstandige woonruimte en het samenvoegen van woonruimte. De maximale boete voor een huurder bedraagt € 340 en die voor de verhuurder € 18.500.
Het gaat dus om flinke bedragen. Daarbij verdient opmerking dat burgemeester en wethouders in het kader van de Huisvestingswet veelal ook de mogelijkheid hebben tot het opleggen van een last onder dwangsom of het toepassen van bestuursdwang. Aangezien deze laatste sancties geen punitief karakter hebben, is het mogelijk om genoemde instrumenten naast elkaar te gebruiken. Bedacht moet echter worden dat óók tegen het besluit tot oplegging van een bestuurlijke boete de normale bestuursrechtelijke rechtsmiddelen openstaan. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: houd daarbij de termijnen in de gaten!
Overigens is onbekend wanneer de wijziging in de Huisvestingswet zal worden doorgevoerd. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel zal worden voorgelegd aan de Raad van State. Het advies van de Raad van State en de tekst van het wetsvoorstel worden pas bekend bij indiening bij de Tweede Kamer.
Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.