icon

GmbH 'Light'

Niet alleen de Nederlandse Besloten Vennootschap gaat op de schop in de Europese concurrentieslag om de meest flexibele rechtspersoon; ook de Duitse GmbH (“Gesellschaft mit beschränkter Haftung”) moet eraan geloven.

Met meer dan 900.000 GmbH's is deze vennootschap de meest gebruikte rechtspersoon in Duitsland. Vanwege de vrije Europese markt, is het echter ook mogelijk om een buitenlandse vennootschap in een ander EU-land op te richten. En het blijkt dat de Engelse Limited het goed doet in Duitsland; de teller staat inmiddels op zo'n 50.000 Limiteds. Reden van de aantrekkelijkheid van de Limited is het zo goed als ontbreken van een minimumkapitaalseis, gecombineerd met beperkte aansprakelijkheid voor de eigenaren.

Om de strijd aan te gaan met de Limited, ligt thans een wetsvoorstel ter herziening van de GmbH voor aan de Bondsdag. Met nog een aantal commissievergaderingen te gaan, wordt de inwerkingtreding eind 2008 dan wel begin 2009 verwacht.

De GmbH “Light” zal straks een minimumkapitaal kennen van
€ 10.000 (thans: € 25.000); de minimale nominale waarde van een aandeel zal € 1,- mogen bedragen (nu: € 100). Voorts kan de nieuwe GmbH straks opgericht worden zonder notariële akte. In ruil voor deze flexibilisering van met name het kapitaal, zullen de regels ter voorkoming van misbruik aangescherpt worden. Dit is te vergelijken met de aanstaande Flex-BV in Nederland. Bij ons zal het minimumkapitaal straks helemaal verdwijnen, met daar tegenover strengere aansprakelijkheidsregels voor het bestuur.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
GmbH 'Light'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief